Vlaamse Overheid


Busbegeleiders krijgen extra vorming en bestaanszekerheidsvergoeding

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 23 april 2008
Busbegeleiders kunnen voortaan rekenen op goede vorming en een bestaanszekerheidsvergoeding van 5 euro per dag in juli en augustus. Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke onderstreept met dit inhaalmanoeuvre het belang van deze functie. De busbegeleiders zorgen er elke dag voor dat duizenden kinderen veilig van en naar school gebracht worden.

Busbegeleiders en meester- vak- en dienstpersoneel (MVD) waren in het verleden vaak een vergeten groep bij de cao-onderhandelingen. Minister Vandenbroucke bracht daar samen met de vakbonden verandering in. Ze kwamen overeen dat zowel de arbeidsomstandigheden, het loon als de opleiding voor het MVD-personeel en de busbegeleiders structureel moesten verbeteren.

Vandaag staan de busbegeleiders in de kijker. Zij hebben een belangrijke taak in het schoolgebeuren. Honderden busbegeleiders staan elke dag paraat om de kinderen op een ordelijke, vlotte en veilige manier van en naar school te begeleiden. Daarnaast kunnen ze kinderen ook leren respectvol om te gaan met de medepassagiers, buschauffeur en begeleider.

Om deze taak nog beter te kunnen uitvoeren, organiseerde het GO! vandaag een ontmoetingsdag voor busbegeleiders van het niet-zonaal leerlingenvervoer. Aan de hand van een instructiefilm en handleiding krijgen de busbegeleiders tips om de veiligheid in, op en rond de bus te verbeteren. Dit vormingsmateriaal kwam tot stand met middelen uit een nieuw opgericht vormingsfonds. Voor dit vormingsfonds van het GO! maakt minister Vandenbroucke jaarlijks 200.000 euro vrij. Deze subsidies kunnen ook voor de vorming van MVD-personeel gebruikt worden.

In cao VIII werd ook afgesproken om busbegeleiders een beter statuut te geven. In de zomermaanden, als de kinderen van de `grote vakantie' genieten, viel een aantal busbegeleiders terug op een werkloosheidsvergoeding. In cao VIII is de afspraak gemaakt om de niet zonale busbegeleiders voor de maanden juli-augustus 2007 hier bovenop een bestaanszekerheidsvergoeding toe te kennen van 5 euro per dag. Dat komt voor een voltijds personeelslid neer op een aanvulling op de werkloosheidsuitkering van 30 euro per week of 265 euro voor de hele zomerperiode 2007. De busbegeleiders van het zonale leerlingenvervoer volgen binnenkort, want de Vlaamse Regering nam de beslissing om de doelgroep uit te breiden. In totaal gaat het over een budget van 400.000 euro.

De bestaanszekerheidsvergoeding is maar een eerste stap. Momenteel onderhandelen de vakbonden met minister Vandenbroucke over de verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden van het MVD-personeel en de busbegeleiders. Zij gaan na in welke mate het mogelijk is om deze personeelsleden een contract van onbepaalde duur te geven. De uitkomst van deze onderhandelingen wordt verwacht tegen de zomervakantie. _______________________

Zonale busbegeleiders zijn actief in het buitengewoon onderwijs waar concrete zones afgebakend zijn. Alle andere busbegeleiders zijn actief in het gewoon onderwijs.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be