Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eindelijk groen licht voor Galileo (23/04/08)

Na jarenlang getouwtrek lijkt het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo eindelijk gelanceerd. Het Europees Parlement keurde vandaag het compromis met de Raad over de uitvoering van het programma goed.

De financiering vormde lange tijd een heikel punt in de besprekingen tussen de EU-lidstaten. Aanvankelijk werd een publiekprivaat partnerschap beoogd. Toen de onderhandelingen hierover midden 2007 afsprongen en bovendien bleek dat veel meer middelen nodig waren dan initieel voorzien, leek het einde van het ambitieuze project nabij.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is bijzonder verheugd dat het Parlement vandaag finaal groen licht geeft: "Zowel de Verenigde Staten als Rusland hebben reeds een eigen satellietnavigatiesysteem, respectievelijk GPS en Glonass, en ook China maakt vorderingen. Vanuit geostrategisch oogpunt is het dan ook cruciaal dat Europa over een onafhankelijk systeem beschikt. Daarnaast creëert een hoogtechnologisch project als Galileo ook tal van perspectieven voor de Europese economie: concurrentievermogen en knowhow worden immers aangescherpt. Ten slotte biedt Galileo tal van gebruiksmogelijkheden voor de samenleving: denk maar aan routebepalingen, grenscontroles en hulp voor ouderen of personen met een handicap."

Galileo wordt gefinancierd met communautaire middelen. In het budget 2007-2013 wordt hiervoor een bedrag van 3,4 miljard euro uitgetrokken. Het Europees Parlement zal erover waken dat deze middelen goed en transparant besteed worden.

Als voormalig rapporteur van de INSPIRE richtlijn onderstreept Frieda Brepoels het belang van de verenigbaarheid en interoperabiliteit van Galileo met andere navigatiesystemen en ruimtelijke databanken zoals INSPIRE. Brepoels zal de evoluties van het project aandachtig opvolgen: "De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel, niet alleen internationaal maar ook bij onze burgers."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu