Provincie Zuid-Holland

Den Haag, 23 april 2008

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie PvdA: geen bedrijventerrein Veerstalblok, wel volledige schadeloosstelling bedrijven

Bij de behandeling van de herziening van Streekplan Zuid-Holland Oost, Krimpenerwaard heeft de PvdA zich uitgesproken vóór het voorstel van GS voor herbegrenzing, maar tegen de aanleg van een bedrijventerrein in de polder Veerstalblok. Daarnaast heeft woordvoerder Henk Letschert aan Gedeputeerde Evertse de belofte ontlokt dat er een volledige schadeloosstelling komt voor bedrijven, die in het kader van de herbegrenzing dienen te worden verplaatst.

De steun van de PvdA voor het herzieningsvoorstel van GS komt voort uit de overweging dat het streekplan meer behelst dan alleen het Veerstalblok. Het gaat ook om de aanleg van 2450 ha. natuur in de Krimpenerwaard, waarvan de PvdA vindt dat die spoedig dient te worden gerealiseerd.

Over de aanleg van een bedrijventerrein in de polder Veerstalblok is de PvdA heel duidelijk. "In het coalitieakkoord is de afspraak gemaakt terughoudend om te gaan met de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Bovendien hebben we een helder beleid vóór het openhouden van het Groene Hart en de aanleg van een bedrijventerrein op deze plek is niet wenselijk. Er moet nu maar eens duidelijkheid zijn over de aanleg van het bedrijventerrein in de polder Veestalblok.", aldus Henk Letschert, Statenlid.

Het amendement om grond te reserveren voor een bedrijventerrein in de polder werd dan ook niet gesteund door de PvdA.

Recent heeft de PvdA zich nog met succes sterk gemaakt voor het openhouden van het venster Woerden-Bodegraven. De daar geplande windmolens worden nu elders ondergebracht.

De gevolgen van de herbegrenzing kunnen aanzienlijk zijn voor de Krimpenerwaard in het algemeen en voor de bedrijven die in het kader hiervan worden verplaatst, in het bijzonder. Bij de betrokken bedrijven heerst onzekerheid over de mate waarin zij voor verplaatsing schadeloos worden gesteld. Ook hier wil de PvdA duidelijkheid. Tijdens het debat heeft de PvdA de toezegging van de Gedeputeerde Everse ontlokt dat deze bedrijven volledige schadeloos gesteld worden.

Noot voor de redactie,

Provincie Zuid-Holland