Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden ingeloot voor innovatietraject 'wijkgerichte inburgering'

Leeuwarden is door het ministerie van VROM/WW&I ingeloot voor het innovatietraject 'wijkgerichte inburgering'. Het traject is een onderdeel van het Deltaplan Inburgering. Leeuwarden is één van de zes gemeenten die mee kan doen aan het traject. Dit betekent voor de gemeente extra capaciteit aan procesmanagement en extra middelen.

De gemeente wil met deze extra middelen een verbinding leggen met de krachtwijk Heechterp Schieringen en het IPW-project in Bilgaard. In deze beide projecten kan zo op het gebied van inburgering en integratie extra inzet worden verricht. Gedacht wordt aan ontmoeting in de wijken, inburgeringcoaches, voortrajecten inburgering op wijkniveau en trajecten inburgering en werk/zelfstandig ondernemerschap.

Voor Leeuwarden bestaat ook de mogelijkheid van een lokaal innovatietraject in de vorm van een lokaal experiment. Gezien de uitdaging om met name inburgeringbehoeftigen te bereiken, wordt hierbij ingezet op werving en bereik van deze groep inburgeraars. Er moet worden geïnvesteerd in doelgerichte instrumenten om deze groep goed in kaart te krijgen, te bereiken en te motiveren om mee te doen. Hiervoor kunnen ook extra middelen vanuit het Rijk beschikbaar worden gesteld.

In samenspraak met het ministerie van VROM/WW&I werkt de gemeente Leeuwarden aan het opstellen van een lokale inburgeringsagenda. Deze inburgeringsagenda wordt in de zomer van 2008 ondertekend door de betrokken wethouders. In de inburgeringsagenda staan de volgende punten:

· Werving en bereik inburgeringbehoeftigen;

· Wijkgerichte inburgering;

· Duale trajecten inburgering en zelfstandig ondernemerschap;

· Capaciteit kinderopvang;

· Uitbreiding inzet Inburgeringscoaches;

· Participatiefonds;

· Samenwerking SUWI-keten.

Het Deltaplan Inburgering zal met de lokale inburgeringsagenda een positieve uitwerking hebben op de kwaliteit van de inburgeringtrajecten en op de capaciteit van de inburgeringtrajecten vanaf 2009.

Naast de inburgeringplichtigen, wil de gemeente nadrukkelijk ook de inburgeringbehoeftigen bereiken die nu nog niet voldoende ingeburgerd zijn. Dit zal aan de ene kant gebeuren door extra in te zetten op het bereiken en motiveren van deze groep. Daarnaast door het aanbieden van een passender aanbod. Bijvoorbeeld in de vorm van de duale trajecten inburgering en zelfstandig ondernemerschap, het inzetten van meer inburgeringcoaches en het wegnemen van knelpunten rondom de kinderopvang.

Vanaf 2009 komen extra middelen vanuit het Rijk om meer inburgeringtrajecten aan te kunnen bieden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 233 4002.