Gemeente Zoetermeer

Jaarrekening Zoetermeer positief

In 2007 ruim 17 miljoen over
De gemeente Zoetermeer heeft in 2007 17 miljoen over gehouden. Ruim 10 miljoen hiervan is winst uit grondverkoop. Daarnaast is 7 miljoen minder uitgegeven en meer binnengekomen op het dagelijkse huishoudboekje van de gemeente. Wethouder financiën Edo Haan is tevreden over het resultaat; Zoetermeer is een financieel gezonde stad. Het is nu aan ons om dit ook het tweede deel van onze collegeperiode zo te houden.

De woningmarkt was in 2007 ronduit gunstig te noemen. Door deze positieve ontwikkeling boekte het grondbedrijf meer winst dan was verwacht. In februari van dit jaar werd de gemeenteraad al op de hoogte gebracht van een forse winst van ruim 10 miljoen. Daarnaast is in het afgelopen jaar nog een voordeel van 7 miljoen geboekt op het dagelijkse huishoudboekje van de gemeente. Dit positief resultaat komt door zowel lagere kosten als hogere inkomsten. Er waren minder kosten voor uitkeringen doordat het aantal uitkeringsgerechtigden nog sterker daalde dan voorzien. De inspanningen om meer mensen aan het werk te helpen wierp in 2007 duidelijk haar vruchten af.

De gemeente was minder blij met een ander financieel voordeel: het eerste jaar van de uitvoering van de WMO door de gemeente kende een aantal aanloopperikelen. Hierdoor kon het beschikbare budget voor 2007 helaas niet geheel worden benut.

Zoetermeer kreeg niet alleen te maken met minder uitgaven maar ook met meer inkomsten. De Algemene Uitkering van de rijksoverheid viel hoger uit dan ingeschat. Daarnaast waren er een paar meevallers door subsidieafrekeningen en vrijvallende reservemiddelen.

Het college van B&W stelt voor om ruim 9 miljoen van de winst van het grondbedrijf te storten in de zogenaamde Reserve MIP-projecten. Dit zijn reserves waaruit grote eenmalige projecten ter verbetering van het voorzieningenniveau in de stad worden betaald.

Het restant van het overschot van ruim 6 miljoen wordt aan de reservemiddelen toegevoegd. De extra beschikbare reservemiddelen kunnen goed worden gebruikt. Plannen voor bijvoorbeeld de Stadsvisie 2030, het Kwadrant, het van Tuyllpark, de culturele as en de Vijverhoek vergen grote investeringen. Daarnaast kosten ze ook jaarlijks geld aan onderhoud. Het college presenteert de concrete investeringsplannen in 2008 aan de gemeenteraad.

In mei vinden de bespreking van de jaarstukken in de commissies plaats. Daarna vindt de bespreking en besluitvorming over de jaarrekening plaats in de gemeenteraadsvergadering van 5 juni.