Gemeente Bolsward


Nieuws
23-04-08

Bolsward maakt gemeentelijke regelgeving eenvoudiger


Eenvoudiger maken van regels en vermindering van bureaucratie is een belangrijk maatschappelijk thema. Om de regels eenvoudiger te maken heeft de gemeente Bolsward de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) herzien.

In de APV staan regels voor de openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Ze zorgen voor een leefbare samenleving. Deze regels zijn noodzakelijk al ervaren veel inwoners en bedrijven de gemeentelijke regels toch nog vaak als last.

De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) heeft, onder leiding van de Groningse burgemeester J. Wallage, in 2007 een werkgroep opgericht die gestart is met de deregulering van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Aan de hand van de resultaten uit het voorstel van de VNG heeft de gemeente Bolsward haar APV aangepast. Er is gekeken in hoeverre de resultaten van de Vereniging Nederlands gemeenten van toepassing zijn op de gemeente Bolsward. In totaal zijn 13 bepalingen vervallen.

Door de herziening krijgen burgers en bedrijven meer verantwoordelijkheid, waardoor er minder administratieve en financiële lasten zijn.

Een voorbeeld hiervan is het melden van niet-belastende evenementen zoals een straatbarbecue. Hiervoor hoeft (onder bepaalde voorwaarden) geen vergunning meer te worden aangevraagd.

Naast de voorstellen van de VNG is ook gekeken naar de verboden en de aanwijzingsbesluiten. Deze maken duidelijk in welke situatie, of op welke plek een bepaald voorschift geldt. Of wie bevoegd is op te treden. Een voorbeeld van zo'n besluit is dat het verboden is een caravan, woonwagen of ander voertuig dat voor recreatie bestemd is, langer dan drie dagen in het gebied bestemd voor bewoning van Bolsward te plaatsen.

relevante links:
Algemene Plaatselijke verordening Zie het origineel