Rijksmuseum van Oudheden

Vooraankondiging januari 2008

Nieuwe familietentoonstelling over Egyptische dierenmummies in Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert vanaf 24 april a.s. de nieuwe familietentoonstelling 'Dierenmummies'. In een spannend decor maken kinderen en hun ouders spelenderwijs kennis met de oude Egyptenaren en hun dieren. Eeuwenoude mummies van katten, slangen en krokodillen staan samen met röntgenbeelden, spellen en films garant voor een avontuurlijk en leerzaam dagje uit. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 maart 2009.

'Dierenmummies' is een tentoonstelling waar jong en oud zelf veel over de Egyptische dierenwereld en de rol van dieren in religie en rituelen kan ontdekken. Bezoekers kunnen raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden door dierenhuiden te voelen en in een scanspel raden wat er in de mummies zit. Egyptische dierenbeeldjes, afbeeldingen op reliëfs en papyri, opgezette dieren en skeletten geven een beeld van hoe de dieren er in de tijd van de farao's uit zagen. In een 'mummificatietent' wordt in een filmpje verteld waarom welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en op welke manier. Te zien zijn onder andere mummies van katten, slangen, vissen, krokodillen en een baviaan. Ook kan er een kijkje genomen worden in een massagraf van dierenmummies.

In 1999-2003 werden alle 73 dierenmummies van het museum in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam met een röntgenapparaat onderzocht. In de tentoonstelling kan de bezoeker met een druk op de knop overschakelen van de mummie naar het bijhorende scanbeeld. Een kijkje in de binnenkant van de mummies levert vaak leuke en wonderlijke verrassingen op. Zo blijken sommige mummies slechts enkele botjes te bevatten, en andere juist meerdere dieren. In enkele gevallen ging het om heilige dieren of huisdieren die voor de eeuwigheid bewaard moesten blijven, maar in de meeste gevallen waren de mummies een offer aan de goden. De manier van mummificeren verschilt per dier. Een stier werd vaak uitgebreid gebalsemd en ontdaan van organen. Vogels werden daarentegen simpelweg in een vat met hars of pek gedoopt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een full colour boekje. Ook is er een spel op www.dierenmummies.nl en een dierenmummie-route langs de Egyptische afdeling van het museum, en zijn er speciale familierondleidingen en activiteiten tijdens de schoolvakanties. De museumshop heeft een speciaal dierenassortiment.

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van Naturalis (Leiden), het Allard Pierson Museum (Amsterdam) en het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam).