16 apr 2008 />
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: N

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) begint met de bouw van een nieuw complex op Wageningen Campus. De nieuwbouw verrijst op de hoek van de Mansholtlaan en de Droevendaalsesteeg, tegenover het Atlas-gebouw van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR. Donderdag 24 april houdt het instituut een presentatie in het Forumgebouw.

Op de nieuwe locatie in Wageningen worden twee van de drie vestigingen van het NIOO gezamenlijk gehuisvest: het huidige Centrum voor Terrestrische Ecologie in Heteren en het Centrum voor Limnologie in Nieuwersluis. Deze centra houden zich bezig met respectievelijk onderzoek van het leven op land en naar het leven in en rond zoet water. Naast laboratoria en kantoren is er op het ruim vier hectare tellende terrein plaats voor een aantal bijgebouwen, zoals kassen.

Het NIOO streeft ernaar het meest duurzame kantoor en laboratorium van Nederland te worden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Cradle-to-cradle filosofie. Hierbij denkt men aan toepassing van de allernieuwste technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik, materiaalkeuze en CO2 uitstoot. Architectenbureau Claus en Kaan is gevraagd de gebouwen te ontwerpen. De 160 medewerkers kunnen in 2010 hun nieuwe werkplek betrekken.