Ingezonden persbericht


Persbericht

Radicaal Jong. Het praktijkcongres over radicalisering en werken in de frontlinie.

Donderdag, 24 april 2008, 9.30 - 17.00 uur
Congrescentrum Engels, Rotterdam
Alle congresinfo vindt u op: www.zorgwelzijn.nl/radicaaljong

Met als speciale gasten: Mohammed Cheppih en Patrick Pouw

Kustaw Bessems gaat in gesprek met Mohammed Cheppih (initiatiefnemer van de Poldermoskee in Amsterdam Slotervaart) en salafisme-criticaster Patrick Pouw, auteur van 'Salaam! Een jaar onder orthodoxe moslims' .

Na 11 september, de moord op Theo van Gogh, brandstichtingen in moskeeën, racistisch en rechtsradicaal geweld staan eerstelijnswerkers voor een grote opgave: de aanpak van radicalisering. In de praktijk blijkt het niet makkelijk om daaraan te werken. MOVISIE en Zorg + Welzijn organiseren daarom een praktisch congres voor iedereen die te maken heeft met dit weerbarstige fenomeen. De dag bestaat uit vier inleidingen door toonaangevende deskundigen, interactieve workshops, een ronde met speeddates, interviews en een slotdebat. Dagvoorzitter is Kustaw Bessems, politiek redacteur bij dagblad De Pers en gespecialiseerd in onder meer radicalisering.

Prof. Dr. Tariq Ramadan
Keynotespeaker is Prof. Dr. Tariq Ramadan, internationaal vermaard wetenschapper en Hoogleraar Identiteit en Burgerschap aan de Erasmus Universiteit. Ramadan verdiept zich in Rotterdam, in opdracht van het college, in de aanpak van sociaal werkers die islamitische jongeren perspectief kunnen bieden. Een uitgebreid interview met Tariq Ramadan verscheen deze maand in Zorg + Welzijn Magazine

Marco Zannoni, Anton van Wijk en Mellouki Cadat

* Marco Zannoni (COT). Zannoni gaat in op de rol van eerstelijnswerkers bij het tegengaan van polarisatie en radicalisering. Hij deed jarenlang onderzoek naar de rol van professionals en ambtenaren rond radicalisering in onder meer Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Breda:
* Anton van Wijk (Advies- en Onderzoeksgroep Beke te Arnhem). Criminoloog Van Wijk onderzocht de 'Lonsdaleproblematiek' in drie gemeenten in Nederland. In zijn bijdrage gaat hij in op de kenmerken en achtergronden van deze jongeren en plaatst die binnen een breder perspectief van opgroeiende jeugd.
* Mellouki Cadat (MOVISIE). Cadat is auteur van de brochure Radicaal Jong en projectleider Culturele spanningen en Radicalisering bij MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling. Vanuit die functie ontwikkelt hij methoden voor de aanpak van radicalisering onder moslimjongeren en extreemrechtse jongeren.

Interactieve workshops, speeddates, interviews en slotdebat Het middaggedeelte bestaat uit twee series met zes interactieve workshops, een ronde met zogeheten 'speed dates' waarbij u alle workshopgevers direct kunt aanspreken en een slotdebat waarin u samen met diverse sprekers conclusies voor de toekomst kunt trekken.

Twee rondes met zes workshops:

1 - Hoe pakt u de radicalisering aan in uw gemeente? - door Marco Zannoni (COT)
2 - De Groningse aanpak van rechtsradicale jongeren - door Ralph du Long (STAMM CMO Drenthe), Teye Barkema en Ferry Pasche (Jongerenwerk Barkema en De Haan).
3 - Radicaal Jong. De integrale aanpak van radicalisering - door Mellouki Cadat (MOVISIE) en Leida Schuringa (Leidraad)
4 - De andere Jihad, een praktische aanpak - door Omar Nahas
5 - Deradicalisering van extreemrechts georiënteerde jongeren - door Rob Witte en Krista Schram (Forum Instituut voor multiculturele ontwikkeling)
6 - Empowerment van moslimjongeren als deradicalisering - door Habib el Kaddouri (Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland).

Speciale gasten: Mohammed Cheppih en Patrick Pouw

'Salafisten haten in naam van Allah', concludeert journalist Patrick Pouw deze week nadat hij een jaar lang lessen volgde bij de omstreden salafist Suhayb Salaam. 'Of de lessen van Suhayb Salaam tot radicalisme leiden, is moeilijk te zeggen. Maar het leidt wél tot tweedeling.' Over zijn bevindingen schreef hij het boek'Salaam! Een jaar onder orthodoxe moslims'. Als speciale gast wordt hij donderdag geïnterviewd door journalist Kustaw Bessems. Speciale gast is ook Mohammed Cheppih, die onlangs het initiatief nam tot de Poldermoskee in Slotervaart. Cheppih werkte ook mee aan een lespakket dat radicalisering van moslimjongeren moet voorkomen. 'Welzijnswerkers weten niet met moslimjongeren om te gaan', stelt hij. Ook Cheppih wordt tijdens het congres geïnterviewd door Bessems.

Slotdebat

Met Nathalie Vriezelaar, lid van de 'Projectgroep Polarisatie en Radicalisering' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Alle congresinfo vindt u op: www.zorgwelzijn.nl/radicaaljong .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mellouki Cadat, projectleider Radicalisering MOVISIE Tel. 030 7892023 en 06 24636879

Martin Zuithof, hoofdredacteur Zorg + Welzijn
Tel. 070 4415664 en 06 10555214

Alle congresinfo vindt u op: www.zorgwelzijn.nl/radicaaljong Achtergrondinformatie vindt u ook op www.radicaaljong.nl en in het webdossier Radicalisering