Gemeente Drechterland

24-4-2008
verhalenproject start in Westwoud

âEen lint vol verhalenâ

Verhalen vertellen is leuk. Naar verhalen luisteren is boeiend. Een verhaal kan ook geschiedschrijving zijn. In Westwoud begint binnenkort daarover een uniek project.
boek met verhalen Mensen zitten vol eigen verhalen. Over zomers van vroeger en winters van nu, over leven op een dorp, vroeger en nu, de schooltijd, het werken, hoe zag het er vroeger thuis uit, de winkel op de hoek; themaâs genoeg! Over oude en jonge belevenissen, dagelijkse dingen, geuren en kleuren. Verhalen roepen allerlei gedachten op; gevoelens van herkenning, van meeleven en meegenieten. Er wordt ook veel gelachen, want mensen herkennen soms al aan een detail een heel verhaal van vroeger. Hoe het bijvoorbeeld was voor de dorpsbewoners toen er bijna nog geen nieuwbouw in de dorpen was â¦â¦..maar ook voor de mensen die vaak uit een grote stad in die nieuwbouw kwamen wonen (vaak alweer rond de 35 jaar terug), hoe was het toen als âbuitenpoorterâ? Daar zijn wij benieuwd naar! In Westwoud werd bij voorbeeld de nieuwbouwwijk achter het oude gemeentehuis toen de âjambuurtâ genoemd. Leuk is bijvoorbeeld te horen waar dat nou vandaan kwam en hoe dat toen was en hoe het nu is om daar te wonen en te leven.

Door het delen van die verhalen met elkaar, groeien ook nieuwe inzichten en worden andere gespreksonderwerpen geboren. Het gaat dus niet alleen om vertellen, maar ook om luisteren. En het gaat om uitwisselen én behouden van die verhalen.
In Drechterland worden in 2008 op verschillende locaties Vertelkringen georganiseerd. In Hoogkarspel bestaat al een Vertelkring en in een later dit jaar stadium zal in Venhuizen ook een Vertelkring starten..

De eerste bijeenkomst in Westwoud is gratis en op donderdag 15 mei van 10.00 tot 11.30 uur in het Dorpshuis de Schalm in Westwoud en zal een informatief karakter hebben.
Deelnemers komen in kleine groepen van ongeveer 10 personen 8 maal bijeen om in een gezellige en ontspannen sfeer, en met een goed geschoolde begeleiding verhalen uit te wisselen. Deelnemers betalen steeds alleen een kleine bijdrage in de kosten voor de koffie.

De deelnemers zijn én verteller én luisteraar. Of iemand een bijzonder of een gewoon leven leidt, ieder verhaal is interessant en elke ervaring heeft zijn eigen waarde. Niet alleen voor de deelnemers zelf maar ook voor anderen en leeftijd speelt daarbij geen enkele rol.

Voelt u er ook voor om hieraan mee te doen en wilt u zich opgeven of wenst u aanvullende informatie, neem dan contact op met het Servicepunt van WonenPlus in Hoogkarspel (dagelijks tussen 10.00-11.30 uur 0228-567854) of vraag naar Heleen Nooter, opbouwwerker van Drechterland u wordt dan teruggebeld.
Het organiseren van Vertelkringen is een initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen West-Friesland in samenwerking met de gemeente Drechterland.