Gemeente Gouda


Gouda wordt Millenniumgemeente (23-4-2008)

Gouda meldt zich aan als Millenniumgemeente. Het college van Burgemeester en Wethouders geeft daarmee uitvoering aan een suggestie van raadslid Gerard Schotanus (CU).

Tijdens de "Millennium Top" van de Verenigde Naties in 2000 beloofden alle regeringsleiders dat eind 2015 acht doelen gericht op vermindering van schrijnende armoede in de wereld, op eerlijke handel en op een schoner milieu behaald zouden zijn. In 2008 is meer dan de helft van de tijd verstreken en nog steeds leeft meer dan 1 miljard mensen van minder dan 1 euro per dag. Volgens voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zijn de steun en inzet van gemeenten en gemeenschappen onmisbaar in het behalen van de Millenniumdoelen.

Burgemeester Wim Cornelis: ¨Het is voor velen van ons moeilijk voor te stellen wat het betekent om van dertig euro per maand te moeten leven. Tegelijkertijd weten we in Gouda ook dat lokale hulp een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van wereldwijde problemen. Denk alleen maar aan wat we in Ghana doen. We kunnen en zullen in Gouda dan ook niet achterblijven om deze verantwoordelijkheid te helpen oppakken. We doen al veel, maar wat extra inzet kan geen kwaad en hoeft ook niet veel te kosten. Sterker nog, het levert de wereld wat op.¨

Extra initiatieven

In Nederland zijn op dit moment al zestig gemeenten met ruim 4,1 miljoen inwoners aangewezen als millenniumgemeente. Het predikaat biedt een kader voor internationale activiteiten en projecten op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen van een gemeente en laat zien hoe de burger, bedrijfsleven en organisaties daarbij betrokken kunnen worden.

In Nederland stimuleert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij het realiseren van de doelstellingen. Veel van de suggesties zijn in de gemeentelijke organisatie en in het Goudse beleid al vanzelfsprekend. Zo koopt de gemeente Fair Trade koffie, zijn we klimaatverbondgemeente, financieren we kennisoverdrachtprojecten in ontwikkelingslanden en informeren we de eigen Goudse bevolking.

Op een aantal andere terreinen wil de gemeente extra initiatieven nemen. Zo zullen duurzaamheideisen een steeds grotere rol krijgen bij het inkopen van goederen. Ook onderzoekt de afdeling financiën of het mogelijk is duurzame spaarrekeningen en andere duurzame financiële producten af te nemen.

De acht Millenniumdoelen


1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen


2. Alle jongens en meisjes gaan naar school


3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten


4. Kindersterfte is sterk afgenomen


5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap


6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt


7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu


8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp