Politie Midden- en West Brabant

Nog strengere hennepaanpak in Tilburg

TILBURG, 24 april 2008

TILBURG: Hennepkwekerijen worden vanaf vandaag nog strenger aangepakt dan voorheen. Een van de nieuwe maatregelen is het plaatsen van een raambord in het pand waar een hennepkwekerij aangetroffen wordt. De strengere aanpak geldt nu ook voor kwekerijen in particuliere woningen. Bovendien worden de daders financieel harder aangepakt en pleegt de politie meer inzet op het aanpakken van criminele organisaties.

Het doel van de strengere aanpak is om het aantal hennepkwekerijen in vijf jaar met minimaal 25% terug te dringen. Dit staat in het vernieuwde hennepconvenant dat vandaag is ondertekend door politie, justitie en de gemeente Tilburg. Nieuw daarin is ook dat alle maatregelen en sancties ook gelden wanneer er sprake is van een zogenoemde stekkerij,drogerij of knipperij.

Juridische procedures
Politie, justitie en gemeente sloten vandaag een nieuw convenant met een aantal andere partners en kondigen daarmee nieuwe maatregelen af die hennepkwekers ontmoedigen. Het Openbaar Ministerie zal de opbrengsten van de illegale handel blijven opeisen via de rechter, en zal daarnaast de dossiers aan de belastingdienst overleggen zodat deze ook nog belasting kan heffen over die inkomsten. Als er illegaal elektriciteit is afgetapt gaat ook Essent de geleden schade verhalen. Daarnaast hangt een hennepkweker nog meer onheil boven het hoofd. Bij herhaald aantreffen van hennep kan dit bij particuliere woningen oplopen tot 25.000,- en zelfs leiden tot sluiting van de woning voor drie maanden. Wonen er ook kinderen dan wordt dit gemeld bij het Veiligheidshuis en kan een onderzoek volgen. Uiteraard zijn alle kosten voor de ontmanteling en herstel van de schade aan de woning voor de kweker. Die kunnen oplopen tot meer dan drieduizend euro. Bovendien krijgt de kweker een strafblad doordat hij strafrechtelijk vervolgd wordt.

Criminele organisatie
De reden van deze strengere aanpak is de enorme toename van criminele organisaties in de wereld van de hennepteelt. De hennepscene is de onschuld allang voorbij. Jaarlijks worden circa 250 hennepkwekerijen ontmanteld. Vaak is de aanleiding een melding uit de buurt ofwel een 'bedrijfsongevalletje' door brand of overstroming. Maar steeds vaker zijn ook de eigenaren van een kwekerij het slachtoffer van een overval en durven zij geen aangifte te doen uit angst voor ontdekking van de kwekerij. De laatste maanden zijn al minstens 15 thuistelers in Tilburg in hun woning overvallen.

Communicatie
Na de ontmanteling wordt voortaan een raambord opgehangen met de tekst: "hennepkwekerij ontmanteld". Alle Tilburgers ontvangen in de loop van mei een oproep in de brievenbus om (vermoedelijke) hennepkwekerijen vooral te melden.

Particuliere woningen
In 2007 is voor het eerst een daling te zien van het aantal hennepkwekerijen in corporatiewoningen, van 108 in 2006 naar 80 in 2007. Het aantal in koopwoningen is echter gestegen de afgelopen jaren. In 2007 bleek tweederde deel van de ontmantelde kwekerijen in particuliere woning (soms verhuurd) te zitten. Daarom wordt nu ook de eigenaar/verhuurder geïnformeerd over de aangetroffen hennepkwekerij. Zij kunnen dan een procedure starten om de huurder uit te zetten, net zoals bij corporatiewoningen.

Uitbreiding convenantpartners
Oktober 2005 is het eerste convenant aanpak hennepteelt getekend tussen de gemeente en de andere 8 partners: Politie, Openbaar Ministerie, woningcorporaties WonenBreburg, Tiwos, TBV Wonen en t Heem, Essent Netwerk en Traverse. Omdat steeds vaker sprake is van hennepkwekerijen in koopwoningen en bedrijfspanden wordt het convenant uitgebreid met een aantal grote institutionele beleggers, beheersmaatschappijen en mogelijk ook nog met verzekeraars en hypotheekverstrekkers. Verzekeraars die geconfronteerd worden met brand door een hennepkwekerij keren niet uit en zeggen de verzekering op. Dan zal zo'n pand zwaar onderverzekerd zijn en kan de hypotheekverstrekker het recht op executie uitoefenen. Ook de uitkeringsinstantie UWV is opgenomen in het convenant. In geval van een uitkering wordt dit bij het UWV gemeld en kan een onterecht genoten uitkering worden teruggevorderd. De gemeente heeft twee extra mensen ingezet om taken van de politie over te nemen. De politie heeft zo meer tijd om zich te verdiepen in het onderzoek naar de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt.

Auteur: Willem van Hooijdonk / Communicatie Gem Tilburg