Gemeente Capelle a/d IJssel

Persbericht

datum: 24 april 2008
nummer: 24

Capels college ligt goed op schema

Het Capelse college ligt goed op schema, dat blijkt uit de Tussenbalans. In de Tussenbalans wordt verantwoording afgelegd door het college en de stand van zaken halverwege de collegeperiode opgemaakt. Het motto van het Collegewerkplan 2006-2010 luidt 'Werken aan kwaliteit'. Dit motto komt terug in de werkwijze van het college en in de vijf hoofdthema's van het Collegewerkplan: zorg, werk, jeugd, wonen en sport.

Jeugd: Het fundament staat
Begin 2007 heeft de Week van Jeugd plaatsgevonden. In deze week is input verzameld van jongeren, jongerenorganisaties, politie, LinC, Kwadraat en scholen. Dit heeft geresulteerd in de Jeugdagenda 2007-2010, waarvan preventief jeugdbeleid een belangrijk onderdeel vormt. Niet alleen wil het college jongeren betrekken bij het beleid, jongeren willen dit zelf ook! Dat blijkt wel uit het enthousiasme waarmee de oprichting van de Jeugdraad gepaard ging. Begin dit jaar hebben 25 jongeren zitting genomen in deze raad. Daarnaast is stevig ingezet op de voortijdig schoolverlaters. In 2005 waren dit er 459, eind 2007 is dit aantal teruggebracht naar 382 jongeren zonder startkwalificatie. Vanwege het succes van de 'outreachende' aanpak wordt een verder dalend aantal verwacht in 2008.

Werk: De doelstelling voor 2010 is al in 2007 gerealiseerd De doelstelling, om het aantal mensen dat afhankelijk is van een WWB-uitkering terug te brengen van 2.000 naar 1.500 in 2010, is reeds in 2007 gerealiseerd. Natuurlijk zaten de economische ontwikkelingen mee, maar dat doet niets af aan het gegeven dat wij ruim boven het landelijk gemiddelde scoren als het gaat om het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden. Sociale Zaken heeft haar aandacht verschoven naar een 'naar buiten gerichte benadering' en meer maatwerk. De positieve uitwerking hiervan is zichtbaar geworden in het hoge aantal herplaatsingcontracten dat met het regionale bedrijfsleven is afgesloten.

Wonen: Buurtaanpak uitgewerkt en diversiteit in woningaanbod Het college heeft een integrale buurtaanpak opgezet voor de Hoeken, de Hoven, de Rondelen, de Wingerd en Schollevaar-West. De plannen van aanpak voor elk van deze buurten zijn in 2007 vastgesteld. De prestatieafspraken met de stadsregio Rotterdam lopen in 2010 af. Het college houdt zich aan de regionale afspraken om 1000 woningen te bouwen, waarvan 242 in de sociale woningbouw. Op dit moment worden gesprekken gevoerd met de stadsregio om te kijken naar de periode na 2010, waarbij rekening wordt gehouden met de situatie in Capelle.

Sport: Eensgezind op koers naar nieuwe huisvesting De Visie op sport is vastgesteld. Het herstructureren van de sportparken ligt op schema. In het 3e kwartaal 2008 wordt begonnen met de uitvoering van de herstructurering van sportpark Schenkel. Omdat het college uitvoerig en constructief overleg heeft met de sportverenigingen is dit bij hen goed ontvangen. Ieder kan blijven sporten. De tijdelijke sporthal zal in oktober 2008 gereed zijn. Daarnaast is, vooruitlopend op de herstructurering, een aantal belangrijke operationele knelpunten opgelost, zoals een opslagruimte voor KCC, kleedruimte voor SVS en lichtmasten voor Eurostars. Op dit moment wordt gewerkt aan het Masterplan Couwenhoekseweg. In samenhang met het ontwikkelen van de unilocatie voor het IJsselcollege wordt een scenario gemaakt waarin een oplossing voor het tekort aan binnensportaccommodaties wordt gecombineerd met woningbouw en sportvelden.

Zorg: succesvolle invoering WMO
Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke ondersteuning succesvol ingevoerd, het uitgangspunt "continuïteit en kwaliteit" heeft bijgedragen aan een voor de cliënten soepele overgang van de diensten uit de AWBZ. Op twee locaties is een Wmo loket opengesteld, waar burgers voor informatie of het aanvragen van een voorziening terecht kunnen. De betrokkenheid van maatschappelijke organisaties is van grote waarde geweest bij het tot stand komen van het beleid. "Samen in Capelle" is een statement dat ook in praktijk is en wordt gebracht. In het beleidsplan Wmo 2008 -2011 'Door de bomen. Het bos' zijn de uitgangspunten voor de verdere invoering van de WMO vastgelegd. Dit beleidsplan is door de partners van de gemeente goed ontvangen. In 2007 is de gemeente binnen de financiële kaders van de door het rijk overgedragen middelen gebleven.