Ministerie van Defensie

24-04-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

Op Kamp Holland werd een herdenkingsdienst en ramp-ceremony gehouden voor de twee gesneuvelde militairen - Foto: Arief Rorimpandey/AVDD

14 tot en met 20 april

De afgelopen week kwamen soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm om het leven toen hun voertuig tijdens een patrouille op een Improvised Explosive Device (IED) reed. Twee collega's van hen raakten hierbij zwaargewond. De aanslag vond plaats in het Deh Rashan gebied, twaalf kilometer ten noordwesten van Tarin Kowt. De uitvaart van beide gesneuvelde militairen vindt donderdag 24 en vrijdag 25 april in besloten kring plaats. De gewonden zijn overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De toestand van de soldaat der eerste klasse Toninho Norden en de korporaal der eerste klasse Roger Hack is stabiel maar blijft kritiek, evenals die van de eerder gewond geraakte huzaar Ronald van Dort.

De getroffen patrouille maakte deel uit van operatie Now Ghar, waarbij de Battlegroup gezamenlijk met militairen van de Afghan National Army (ANA) een aantal verkennende acties in de westzijde van Deh Rashan heeft uitgevoerd. Hierbij werden door ANA-militairen, begeleid door militairen van het Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT), onder andere verschillende voertuigen en qualaâs doorzocht op wapens en munitie. Het gezamenlijk optreden van de Battlegroup met de ANA, het âtwinningâ of âpartnered opererenâ genoemd, verloopt positief. Op steeds grotere schaal voert het Afghaanse leger meer zelfstandig acties uit. Vandaag zijn beelden vrijgegeven van deze operatie.

Video: Operatie Now Ghar

Nederlandse ISAF-militairen beklimmen een berg in de Deh Rashan tijdens Operatie Now Ghar - Foto: Arief Rorimpandey/AVDD

Tijdens de operatie Now Ghar legden militairen van het Provincial Reconstruction Team (PRT) bezoeken af aan enkele dorpjes in en rond de westkant van het Deh Rashan-gebied. Het team sprak hier onder meer met enkele dorpsoudsten om plannen te maken voor de aanleg van een Hydro Electric Powerplant (HEP). Door gebruikmaking van de waterkracht van een rivier kan een HEP op een eenvoudige manier elektriciteit opwekken die kan worden gebruikt voor het laten branden van verlichting. Dat moet onder meer de veiligheid in het gebied versterken.

Genisten, afkomstig van 113 Pantsergeniecompagnie, hebben in het noorden van de Deh Rashan tijdens verschillende zoekacties meerdere wapenopslagplaatsen gevonden. Daarbij werden onder andere RPG-granaten, antitankraketten en munitie in beslag genomen. Tijdens het doorzoeken van de qualaâs kregen de Nederlandse genisten assistentie van Afghaanse genisten van de ANA, die op deze manier worden klaargestoomd om in de toekomst zelfstandig dit soort zoekacties te kunnen uitvoeren.

Het verder opleiden van politiefunctionarissen voor de Afghan National Police (ANP) gaat gestaag door. Op zaterdag 19 april is in Tarin Kowt een 'upgrade' cursus gestart met 51 rekruten. Deze week werd een aantal PRT-projecten succesvol afgesloten. Zo is het Districtscentrum in Deh Rawod gerenoveerd. In Chora is een school opgeknapt en zijn lesmiddelen afgeleverd. Verder werd in de omgeving van Tarin Kowt een duiker gerepareerd die was ingestort. Op verschillende plaatsen in Uruzgan voert het PRT irrigatieprojecten uit. Deze projecten komen tot stand na uitvoerig overleg met de lokale overheid en bewoners om zoveel mogelijk in te spelen op de behoeften die bij hen leven.

Door een raketbeschieting op Kandahar Air Field is schade ontstaan aan twee tankauto's van de Air Task Force. Bij dit incident zijn geen gewonden gevallen. In de omgeving van patrouillebases Worseley en Khyber zijn TFU- en ANA-eenheden deze week drie maal kort door tegenstanders onder vuur genomen. Dit vuur is door eigen troepen beantwoord, waarbij mogelijk slachtoffers zijn gevallen onder de vijandelijke eenheden.

Gerelateerde links:
ISAF _Afghanistan