Gemeente Alkmaar


Persberichten top

`Realiseren' is motto voor komende jaren in perspectiefnota

Alkmaar, 24 april 2008

De plannen die het college van b & w de komende jaren wil uitvoeren staan in de perspectiefnota 2009-2012 beschreven. Deze nota is nu klaar en wordt door het college de raad aangeboden. Zij beslist immers of dit de koers is die het college gaat varen. Daarnaast is er ook een jaarrekening 2007. In dit document wordt door het college verantwoording afgelegd over het beleid van 2007. De leerpunten uit de jaarrekening 2007 zijn meegenomen voor de plannen in de perspectiefnota van 2009-2012.

Rode lijn

We gaan het gewoon doen komend jaar
Rian van Dam, wethouder Financiën, Economie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "De laatste twee jaren van deze periode zet het college in op realiseren. Daar ligt in deze nota het accent op. We hebben als college ook een aantal wensen voor nieuw beleid opgenomen, bijvoorbeeld een budget voor de doorstart van het poppodium, het ophogen van het budget speciaal sociaal en een aantal investeringen voor de projecten Noord-West Binnenstad, Overstad en herstructurering van de Mare. Voor het bestaande beleid en autonome ontwikkelingen kunnen we een sluitend meerjarenperspectief bieden.Voor de nieuwe wensen willen we graag in discussie met de raad, ook om daar ruimte voor te vinden. In de perspectiefnota worden daar een aantal oplossingsrichtingen voor gegeven, zoals temporiseren van een aantal investeringen en oud voor nieuw. Uitgangspunt voor deze periode is om de woonlasten niet meer te laten stijgen dan met de kosten voor loon- en prijsstijging, dat uitgangspunt is in de perspectiefnota vastgehouden. Alkmaar is één van de steden met de laagste woonlasten, dat wil dit college lang zo houden."

Perspectiefnota 2009-2012
In de perspectiefnota wordt een doorkijkje gegeven in de plannen van het college van de komende jaren. De leermomenten uit 2007 worden verwerkt in deze toekomstplannen (perspectiefnota).

Dit keer staan er veel plannen op stapel, zowel in het fysieke, maar ook in het sociale domein. Een aantal van die plannen moeten in 2009 tot realisatie komen op een wijze zoals het college dat voor ogen stond bij het opstellen van het ambitieuze collegeprogramma. Om er maar een paar te noemen: eerste paal Schelphoek, omgeving Paardenmarkt, kantoren noordzijde Stationsgebied, Overstad en start bestemmingsplan-procedure Zeswielentracé.

Verder een aantal belangrijke onderwerpen in de perspectiefnota 2009-2012:

* Het koesteren van het groeiende en gunstige economische klimaat in en rond Alkmaar en daarmee het bieden van meer werkgelegenheid;
* Het verder terugdringen van het aantal mensen dat buiten het arbeidsproces staat en kansen bieden voor starters op de arbeidsmarkt;

* De actualisering van het sportbeleid in Alkmaar en het gezicht geven aan de Westrand als plek voor een diversiteit aan sportactiviteiten;

* Het bieden van meer zekerheid voor mensen die in een afhankelijkheidssituatie verkeren en hulp nodig hebben bij het vinden van oplossingen voor hun problemen (armoedebestrijding, inburgering, opbouwen sociaal netwerk, begeleiding naar (vrijwilligers)werk, etc.);

* Het duurzaam terugdringen van milieuhinder voor Alkmaarders (CO²-uitstoot, verbeteren luchtkwaliteit, verbeteren waterkwaliteit, etc.);

* De zorgvuldige invoering van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening: `goed en flexibel';

* Blijven werken aan een betere bereikbaarheid van de (binnen)stad;
* Het adequaat willen en kunnen huisvesten van groepen die het op de woningmarkt moeilijk hebben;

* Het aantrekkelijk maken van onze stad op het gebied van voorzieningen, wonen en werken om jongeren te prikkelen zich aan de stad te binden als tegenhanger van de vergrijzing;
* Het verstevigen van de samenwerking in de agglomeratie Alkmaar met andere gemeenten en partners om gezamenlijk geformuleerde en vastgelegde doeleinden te realiseren.

Jaarrekening 2007
De jaarrekening (hoe ging het in 2007) sluit met een voordelig resultaat van EUR 7,7 mln.. Voorgesteld wordt om EUR 0,3 mln. toe te voegen aan de reserve egalisering tarieven afvalstoffenheffing en EUR 7,4 mln. aan de algemene reserve. Het weerstandsvermogen komt hiermee op een dusdanig niveau dat de in kaart gebrachte risico's ruimschoots afgedekt zijn.

Het overschot is voornamelijk opgebouwd uit éénmalige meevallers, extra uitkeringen van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), gaskop en huisvuilcentrale. Daarnaast presteert Alkmaar landelijk heel goed in het kader van de wet werk en bijstand en heeft in de verkoop van vastgoed en grond een overschot.

Tijdens de begrotingsbehandeling 2008 heeft de raad aangegeven middelen beschikbaar te willen hebben om de bereikbaarheid van Alkmaar te optimaliseren. De belangrijkste investering die op handen is betreft het regioakkoord N23 Westfrisiaweg. In de raadsvergadering van 3 april 2008 is besloten om hiervoor in 2009 een bestemmingsreserve te creëren en hier een bedrag van EUR 8 mln. (prijspeil 1 januari 2008) aan te hangen.

Hoe verder?
Het college biedt de perspectiefnota 2009-2012 in mei 2008 aan bij de commissies. Dan volgt een gezamenlijke commissievergadering op 16 juni en daarna gaan de stukken door naar de Raad op 24 juni 2008. Als de Raad het eens is met het voorstel, wordt het verder uitgewerkt in de begroting 2009, het zogenaamde huishoudboekje van de gemeente.

24 april 2008