Gemeente Breda

Raadscommissie bespreekt onderzoeksrapportage Wonen boven Winkels

Het college van burgemeester en wethouders gaat de onderzoeksrapportage Wonen boven Winkels bespreken met de raadscommissie Wonen en Werken. De rapportage is opgesteld in opdracht van de gemeenteraad eind vorig jaar om te beoordelen of en hoe het project Wonen boven Winkels een vervolg moet krijgen. Aan de commissie zal worden gevraagd of men in kan stemmen met de onderzoeksresultaten en of men nadere gegevens wenst.

Het project Wonen boven Winkels heeft als doel de woonfunctie in de binnenstad te versterken. Het is een uitwerking van het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad (KGB) dat gericht is op het behouden en waar nodig en mogelijk verbeteren van gebouwen in de binnenstad.

De gemeenteraad wil met het onderzoek nagaan wat de effecten kunnen zijn van drie scenarios.
Het eerste scenario is dat het afgeronde project Wonen boven Winkels geen vervolg krijgt.
Het tweede scenario gaat juist wél uit van een vervolg van het KGB-project op dezelfde manier waarop dat tot nu toe is gegaan. Het derde en laatste scenario gaat eveneens uit van een voortzetting, maar wel een waarbij ook private partijen financieel bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwen en het bevorderen van wonen boven winkels.

Met dit onderzoek heeft het gemeentebestuur inzicht in de kwaliteitsontwikkeling van het vastgoed in de binnenstad en ook in de resterende mogelijkheden om woningen boven winkels te realiseren. Het onderzoek heeft zich gericht op de 765 panden in het historisch stadshart en in de Ginnekenstraat, Haagdijk en Boschstraat.

Een veldonderzoek, een interne workshop (met onder andere ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht, Cultureel erfgoed, Projectmanagement Binnenstad en Wonen) en een externe workshop (met ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners) hebben aangetoond dat van de 765 panden er nog ongeveer 140 zijn die op de bovenverdieping geen woonfunctie hebben. Deze komen in principe in aanmerking komen voor een aanpak in het kader van Wonen boven Winkels.
Breda heeft met het stadshart en met de drie onderzochte straten (Ginnekenstraat, Haagdijk en Boschstraat) twee soorten binnenstadsgebieden die door hun verschillende aard en problematiek om een eigen aanpak vragen.

Omdat dit onderzoek snel een duidelijk inzicht op hoofdlijnen moest opleveren, zijn er geen ramingen per pand gemaakt voor de kosten van het wegwerken van kwaliteitsachterstanden en het realiseren of verbeteren van woningen boven winkels. Wel is gebruik gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan met het project KGB. Deze ervaringen zijn in het onderzoeksrapport verwerkt.

De raadscommissie Wonen en Werken bespreekt het onderzoeksrapport op 13 mei aanstaande.

Breda 24 april 2008