Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitkomsten bestuurlijk overleg toetsingskader ammoniak

24 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister meldt een taskforce in te stellen. Deze krijgt de opdracht om binnen kaders van Europese regelgeving oplossingen uit te werken nu het toetsingskader ammoniak van tafel is.

Meer informatie

* Uitkomsten bestuurlijk overleg toetsingskader ammoniak * Kamerstuk | 24-04-2008 | PDF-Document, 42 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Uitkomsten bestuurlijk overleg
toetsingskader ammoniak

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
24 april 2008 DN. 2008/1532 2

De taskforce zal worden gevraagd een aantal specifieke vragen en aandachtspunten bij zijn werkzaamheden te betrekken. Zo wordt de taskforce gevraagd na te gaan hoe in Nederland de instandhoudingsdoelstellingen in relatie tot de stikstof- en ammoniakproblematiek (met betrekking tot de veehouderij en andere bedrijvigheden) tot stand zijn gekomen en hoe hier in andere landen mee is en wordt omgegaan. Ook zal ik de taskforce mee geven na te gaan of er nog ruimte is van de implementatie door de relevante Europese richtlijnen. Ter uitwerking van de mogelijke oplossingsrichtingen zal ik de taskforce vragen de mogelijkheden van zowel gebiedsgericht als generiek beleid te bezien, alsmede de onderlinge samenhang daartussen. Eveneens kan worden verkend of bepaalde onderdelen van het toetsingskader ammoniak na de uitspraak en het advies van de Raad van State nog wel in stand kunnen blijven en eventueel kunnen worden vervat in een nieuwe handreiking aan het bevoegd gezag. Ten slotte zal ik de taskforce suggereren bij het presenteren van de oplossingsrichtingen een onderscheid te maken naar mogelijke oplossingen voor de korte termijn (de periode tot aan de vaststelling van de beheerplannen van Natura 2000, waarvoor ook het toetsingskader was bedoeld) en voor de langere termijn.
In de taskforce zullen vertegenwoordigers van de betrokken overheden (Rijk, provincies, gemeenten) plaatsnemen. Ik heb mr. Carlo Trojan bereid gevonden als onafhankelijk voorzitter leiding te geven aan de taskforce. De taskforce wordt gevraagd binnen zes weken na instelling advies uit te brengen. Als ik het advies van de taskforce ontvangen heb, zal ik u daar uiteraard over informeren.
Ten slotte
Ik realiseer mij dat over de thans ontstane situatie veel zorgen leven in de veehouderijsector. Het is en blijft mijn ambitie de sector ontwikkelingsruimte te geven waar dat ecologisch en economisch verantwoord is, maar weet ook dat dit bepaald geen makkelijke opgave is. Ik ben ervan overtuigd dat de in te stellen taskforce hieraan een stevige bijdrage kan leveren en heb er vertrouwen in dat in gezamenlijkheid met alle betrokkenen tot werkbare en houdbare oplossingen gekomen kan worden. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg