Nicis: Onderwijzers ook actief in vrije tijd

Den Haag, 24 april 2008 - Onderwijzers die in achterstandswijken wonen, zijn sterker dan anderen geneigd zich ook in hun vrije tijd in te zetten voor mensen met sociale problemen. De onderwijzers lijken van nature geneigd om de helpende hand uit te steken, zowel op school als in hun vrije tijd. Dat deze beroepsgroep, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, voorrang krijgt bij huisvesting is daarom een verstandig besluit. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nicis Institute naar de rol van de zogenaamde middenklasse in gemengde wijken van steden.

Hoewel het beroep van onderwijzer naar sociale status sterk gedaald is, hechten onderwijzers sterk aan het overdragen van bepaalde normen en waarden. Ze leggen makkelijk contact met sociaal zwakke buurtgenoten en zijn zeer betrokken en actief. Groepen die zeker zijn van het 'goede' van hun werk en zeker zijn van zichzelf - zoals de creatieve klasse - , voelen zich ook sterk genoeg om anderen te helpen.

Wel wordt vastgesteld dat de contacten tussen mensen die veel van elkaar verschillen weinig spontaan ontstaan. De hoofdtrend is vermijding. Succesvolle overbrugging van klassenverschillen vraagt om een assertieve en subtiele regie van sociale professionals die in gemengde wijken actief zijn: binnen de gemengde basisschool, op de Cruyff-court en in de nieuwe wijkaccommodatie. Bovendien is er politieke doorzettingsmacht nodig om een bepaalde mate van inkomensmenging af te dwingen, zo stellen de onderzoekers.

In City Journal, het vaktijdschrift voor de stedelijke praktijk, wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onderzoek van Lex Veldboer, Radboud Engbersen, Jan Willem Duyvendak en Matthijs Uyterlinde en ook gekeken naar de verschillen met eerder onderzoek van de VROM-raad.

In het aprilnummer van City Journal is er verder aandacht voor:


-Mogelijkheid voor lokale deelname aan Veiligheidsmonitor.
-De rol van de stad bij de Amerikaanse verkiezingen.
-Huisvesting van Polen, Roemenen en Bulgaren.

-Atlas voor gemeenten: interview met onderzoeker Gerard Marlet,
-Betekenis van de ambtsketting van de burgemeester. Links: http://www.nicis.nl