Gemeente Beek


Dag van de leerplicht 2008 De kwalificatieplicht

Op donderdag 10 april 2008 heeft het Regionaal Bureau Leerplicht/ RMC Westelijke Mijnstreek (RBL) voor de vijfde maal deelgenomen aan de Dag van de leerplicht. Ruim 80 mensen van verschillende instanties kwamen bij elkaar op Leeuwenborgh Opleidingen te Sittard om met elkaar stil te staan bij de kwalificatieplicht.

springplank voor je toekomst

De kwalificatieplicht is een belangrijk item in het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten. Mevrouw Langen van het college van bestuur van Leeuwenborgh Opleidingen opende de dag en wees op het belang van de kwalificatieplicht. Nog steeds verlaten veel te veel jongeren het onderwijs zonder een startkwalificatie. Vooral op het mbo is de uitval groot.

De kwalificatieplicht wil beogen dat jongeren, die nog geen startkwalificatie hebben behaald, langer op school blijven. Een afgeronde opleiding op MBO 2 niveau, havo of vwo is dé basis voor een goede positie op de arbeidsmarkt. Jongeren, die nog niet in het bezit zijn van een startkwalificatie, kunnen door voortijdig schooluitval ook sneller uitvallen op andere maatschappelijke terreinen. Daarom is het erg belangrijk om deze jongeren, die voortijdig de school dreigen te verlaten, bij de les te houden. Letterlijk. Zorgen dat zij op school zijn. Zorgen dat hun afwezigheid op school wordt opgemerkt! Zorgen dat ze er weer bij worden gehaald.

Om leerlingen bij de les te houden moeten instanties die te maken krijgen met voortijdig schoolverlaten goed met elkaar samen werken. Om de leerling die het moeilijk heeft extra zorg te bieden en op weg te helpen. Wethouders, medewerkers van het CWI, scholen voor VO, politie, Bureau Jeugdzorg, Partners in Welzijn, het Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Westelijke Mijnstreek en nog veel meer instanties waren aanwezig.

Coördinerend Wethouder Berry van Rijswijk was de quizmaster van het spel rad van fortuin. Deelnemers van het spel werden uit de zaal geplukt en onderworpen aan een reeks vragen, zoals: Wat houdt de Lissabondoelstelling in? Wat betekent aanval op de uitval? Mag de directeur van de school verlof geven buiten de vakantie? Hoeveel procent leerlingen maakt geen overstap van VO naar MBO? De ene na de andere vraag werd door Berry afgevuurd op de deelnemers, soms met de nodige hilariteit.

De winnende woorden van het spel vormden de nieuwe slogan van het RBL Springplank voor je toekomst. Met deze nieuwe slogan is de nieuwe huisstijl van het RBL gepresenteerd. Een nieuwe huisstijl in de kleuren groen en blauw met een nieuwe slogan, logo en website. Het nieuwe logo sluit aan bij het logo van jong zijn in 046 om zo de herkenbaarheid voor jongeren te vergroten. De slogan sprinkplank voor je toekomst is tevens de nieuwe link naar de website van het RBL geworden: www.spingplankvoorjetoekomst.nl.

Om jongeren te steunen en te begeleiden hebben ze een springplank nodig die hun helpt om de sprong te maken naar een toekomst met een startkwalificatie. Het RBL biedt die steun en begeleiding aan jongeren in samenwerking met scholen, jeugdhulpverlening, CWI en andere ketenpartners.

De instrumenten die de sprong mogelijk maken, zijn niet overal even bekend. Om hier meer ruchtbaarheid aan te geven, zijn alle instrumenten die direct te maken hebben met het voorkomen of bestrijden van voortijdig schoolverlaten opgenomen in de gids De sprong naar de startkwalificatie, welke in onze nieuwe huisstijl is vormgegeven. Deze en de indirecte instrumenten zijn ook op de website www.spingplankvoorjetoekomst.nl terug te vinden.

Het eerste exemplaar is uitgereikt op deze dag door wethouder Berry van Rijswijk aan Monaim Benrida, de accountmanager van het ministerie van OC&W. Mede dankzij het ministerie van OC&W is deze publicatie mogelijk gemaakt.

Door de dag van de leerplicht is het belang van het behalen van een startkwalificatie is weer even bij alle instanties onder de aandacht gebracht. En nu moeten we met zijn allen aan de slag om schooluitval tegen te gaan. Want aanval op de uitval lukt alleen als we met alle partijen samenwerken.