European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/55

Brussel, 21 april 2008

8651/08 (Presse 108)

(OR. en)

Verklaring van de EU over de uitgebreide vergadering van de buurlanden van Irak

Verklaring van de EU over de uitgebreide vergadering van de buurlanden van Irak

De EU verwelkomt de uitgebreide ministeriële vergadering van de buurlanden van Irak, die op 22 april 2008 in Koeweit heeft plaatsgevonden, en dankt de regering van het gastland voor de organisatie van deze belangrijke gebeurtenis.

De EU verklaart nogmaals dat zij het buurlandenproces krachtig steunt en onderstreept de wederzijdse voordelen van een continue dialoog en samenwerking tussen Irak, zijn buurlanden en de internationale gemeenschap. Een constructieve inzet van de buurlanden en de partners van Irak in de regio blijft van essentieel belang om vrede en stabiliteit in Irak en in de hele regio te bewerkstelligen. Het uitgebreide buurlandenproces biedt een ideaal forum voor regionale dialoog en samenwerking. De EU herhaalt dat zij zich ondubbelzinnig wil inzetten om bij te dragen tot het welslagen van dit proces. Wij moedigen de drie werkgroepen, die zich bezighouden met de vluchtelingenproblematiek, samenwerking op veiligheidsgebied en energie, aan de technische samenwerking voort te zetten.

De EU dringt er bij alle partners in de regio op aan, mee te werken aan de politieke stabilisatie en de wederopbouw van Irak, door de toezeggingen in het kader van het buurlandenproces en andere mechanismen, zoals het "International Compact" met Irak en de Faciliteit inzake een internationaal wederopbouwfonds voor Irak (IRFFI), na te komen en door vooruitgang te boeken bij de besprekingen over schuldverlichting.

Wij juichen derhalve toe dat Bahrein heeft besloten zijn ambassade in Bagdad te heropenen en wij moedigen de buurlanden die dit nog niet hebben gedaan, aan de verbeterde veiligheidssituatie aan te grijpen om werk te maken van het sturen van ambassadeurs naar Bagdad en het openen van diplomatieke missies, zodat directe bilaterale diplomatieke betrekkingen kunnen worden aangeknoopt. Het is een verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de staten in de regio, om het moeizame proces van nationale verzoening en stabilisatie in Irak te steunen en te stimuleren, en te voorkomen dat invloeden van buitenaf dat proces zouden kunnen ondermijnen. Wij roepen hen op hun invloed aan te wenden om steun te zoeken voor de verklaring die de Iraakse Politieke Raad voor de nationale veiligheid op 6 april 2008 heeft afgelegd.

De EU bevestigt haar steun voor een veilig, stabiel, democratisch, welvarend en verenigd Irak en herhaalt dat zij zich inzet voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van Irak. De EU bevestigt haar steun voor de wettige, democratisch verkozen regering van premier al-Maliki en de democratisch verkozen instituties van Irak. Elke vorm van steun voor groepen die Irak en de coalitietroepen aanvallen en de veiligheid en stabilisatie van het land ondermijnen, is volstrekt onaanvaardbaar. Wij moedigen Irak en zijn buurlanden aan zich verder in te spannen om de transit van buitenlandse strijders en van wapens naar en van Irak een halt toe te roepen.

De EU benadrukt haar steun voor de centrale rol van de UN/UNAMI in Irak en pleit voor verdere nauwe samenwerking tussen de UNAMI en de Iraakse autoriteiten met het oog op de implementatie van resolutie 1770 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom