Time : 12:22:02
Date : 24 April 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Oost-Vlaamse hondenkwekerij moet sluiten

Op 5 maart controleerde de inspectiedienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een hondenkwekerij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem. De inspecteurs stelden er een groot aantal overtredingen tegen de dierenwelzijnswet vast. Op basis van het onderzoek van de inspectiedienst Dierenwelzijn heeft minister Onkelinx vandaag beslist om de procedure tot intrekking van de erkenning van de kwekerij op te starten.

De dierenwelzijnsinspectie voerde de controle in de hondenkwekerij uit naar aanleiding van klachten van dierenrechtenorganisaties. De inspecteurs stelden ter plaatse vast dat de honden niet de nodige verzorging kregen en dat hun voeder in niet-hygiënische omstandigheden werd bewaard. Vele honden hadden letsels, zware oorontstekingen, onverzorgde vachten en erg lange nagels. Een aantal honden droegen niet hun verplichte identificatiechip. De kwekerij beschikt bovendien niet over het wettelijk verplichte aantal personeelsleden om alle dieren degelijk te kunnen opvolgen. Ook de registers van de de kwekerij waren niet in orde. Op basis van deze vaststellingen en de verschillende verhoren met betrokken partijen, adviseerde de dienst Dierenwelzijn dat de erkenning van het bedrijf ingetrokken moet worden. Minister Onkelinx, die in ons land bevoegd is voor het dierenwelzijn, heeft gezien de ernst van de feiten gevraagd om de procedure tot intrekking van de erkenning onmiddellijk op te starten.

De inspectiedienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, zal de sluiting van het bedrijf opvolgen en zorgen dat voor alle honden een nieuw onderkomen gevonden wordt.

Contactpersoon :
Eric Van Tilburgh Dienst Dierenwelzijn en CITES
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu tel 02/524.74.10
GSM 0475/63.04.89

URL: http://www.health.fgov.be