Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie en lokale groepen vragen om stop op aanleg bedrijventerreinen

Bewoners brengen kruiwagens vol 'bedreigde aarde' naar Den Haag

Amsterdam, 21 april 2008 -- Bewoners van tientallen bedreigde landschappen in Nederland staan donderdagochtend 24 april samen met Milieudefensie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag, om daar kruiwagens vol aarde af te leveren. De aarde is afkomstig van allerlei landschappen die bedreigd worden door de aanleg van bedrijventerreinen. Milieudefensie en de lokale bewoners roepen de Tweede Kamer, die die dag vergadert over het nationale beleid voor bedrijventerreinen, op om de symbolisch aanwezige landschappen te beschermen.

Milieugroepen uit het hele land hebben de afgelopen weken elk een kruiwagen vol aarde geschept uit een bedreigd landschap in hun omgeving. Samen met Milieudefensie bieden ze de kruiwagens met aarde donderdag aan aan het parlement, met een stevige boodschap erbij: in dit gebied geen nieuw bedrijventerrein! Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte bij Milieudefensie: 'Al die nieuwe bedrijventerreinen zijn niet alleen een grote aantasting van het landschap, maar ook nog eens overbodig. Als we eerst de bestaande bedrijventerreinen opknappen en herstructureren, kunnen we daar nog jaren mee vooruit'.

Bij de start van de actie in Den Haag, donderdag om 9.30 uur, spreken Klaas Breunissen van Milieudefensie en Dick Bussing van de Vereniging Hoekschewaards Landschap (VHL), één van de lokale groepen, de aanwezige politici toe, waarbij ze hen vragen de symbolisch aanwezige landschappen te beschermen.

Het bedreigde landschap in De Hoeksche Waard is onlangs gered: de regering besloot de aanleg van het daar geplande bedrijventerrein niet door te laten gaan. Toch wordt ook een kruiwagen met grond uit de Hoeksche Waard in Den Haag aangeboden. Breunissen: 'Dit landschap gaat niet op de schop. Dat is een succes voor ons en de bewoners van de Hoeksche Waard, die daarvoor jarenlang gestreden hebben. Wij willen dat hetzelfde gebeurt met alle andere gebieden die donderdag in Den Haag vertegenwoordigd worden door kruiwagens met aarde!'.

De Actie Kruiwagen maakt deel uit van de vorig jaar ingezette campagne 'Spaar het Landschap, Recycle de Ruimte', waarin dertig bedreigde landschappen centraal staan. Milieudefensie werkt in deze campagne samen met lokale milieu- en bewonersgroepen. Naast de kruiwagens met grond biedt Milieudefensie het parlement donderdag de 80.000 handtekeningenkaarten aan die verzameld zijn tijdens de campagne.

De kruiwagenparade start donderdag 24 april om 9.15 uur op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Om 9.30 uur worden de kruiwagens en de handtekeningen vervolgens aangeboden aan de aanwezige politici.