Gemeente Bernheze


Perspectiefnota 2009-2012: de raad aan zet

huishoudboekje gemeente

Hoe denkt ú over de plannen voor volgend jaar?

Welke prioriteiten moet de gemeente de komende jaren stellen? En hoeveel geld hebben we daarvoor over? Het college van burgemeester en wethouders heeft in de zogeheten perspectiefnota 2009-2012 allerlei voorstellen opgeschreven. Het is nu aan de gemeenteraad om daar besluiten over te nemen. Dat gebeurt eind mei.

De tijd tot aan de besluitvorming wil de gemeenteraad graag gebruiken om erachter te komen hoe ú over bepaalde zaken denkt. Daarom besteden we de komende weken uitgebreid aandacht aan de plannen, bijvoorbeeld via deze themapagina's in de Bernhezer. Maar ook gaan raadsleden 14 mei 2008 de straat op met een enquête en bent u 20 mei 2008 van harte welkom op de politieke avond in de Pas.

In deze eerste uitgave vindt u een korte samenvatting van de plannen uit de Perspectiefnota. De komende weken wil de gemeenteraad achtereenvolgens stil staan bij de kwaliteit van uw directe woonomgeving en bij de vraag in hoeverre de sportaccommodaties in onze gemeente voldoen aan uw behoefte.

De perspectiefnota in een notendop

Ambities worden waargemaakt, zonder dat daarvoor extra lastenverzwaringen nodig zijn. Althans, dat stelt het college van burgemeester en wethouders in de perspectiefnota. De financiële situatie van de gemeente is gezond. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om op de OZB volgend jaar alleen een inflatiecorrectie van 1,5% toe te passen. Bovendien is er volgend jaar ruimte voor een solidariteitsbijdrage van EUR 50,- per huishouden en voor een teruggave van de afvalstoffenheffing van EUR 15,- per aansluiting. Een greep uit de plannen.

Veiligheid

Voor de brandweer is het van levensbelang om voldoende te oefenen. De laatste jaren is daar al in geïnvesteerd, maar het college van burgemeester en wethouders stelt voor om jaarlijks bijna EUR 23.000,- extra te reserveren.

Andere voorstellen:

* deelname aan regionaal interventieteam tegen huiselijk geweld;
* meer toezicht in het buitengebied, in samenwerking met de Stichting Samenwerkingsverband Wildbeheerseenheid Bernheze;
* stimuleren van het Keurmerk Veilig Wonen.

Verkeer

De verkeerssituatie in Heeswijk-Dinther vraagt de komende jaren een flinke investering. Nog dit jaar neemt de gemeente korte termijnmaatregelen om het doorgaande verkeer op De Traverse te ontmoedigen. Een verdergaande structuurverbetering van De Traverse is voorzien na de mogelijke realisatie van de nieuwe ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid (aansluiting op de N279).

Andere voorstellen:

* rotonde op de kruising Heescheweg-Noorderbaan;
* veiligheidsmaatregelen op de Cereslaan;
* verkeerscirculatieplannen voor alle kernen.

Cultuur en recreatie

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om zowel voor de drie korfbalvereningen (2010) als voor de Hockeyclub Heesch (2009) kunstgrasvelden te realiseren. Door een herinrichting van het parkeerterrein van sportpark De Braaken wil het college van burgemeester en wethouders daar 30 extra parkeerplaatsen creëren om zo het capaciteitsprobleem op te lossen.

Andere voorstellen:

* meer geld voor kunst in bestaande wijken en voor monumenten;
* verbetering van de informatievoorziening en bewegwijzering (recreatie);

* extra ondersteuning voor de Meierijsche Museumboerderij.

Sociaal beleid

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de komende jaren extra geld uit te trekken voor Stichting De Eijnderic (jaarlijks EUR 47.000,-), waardoor het cursusaanbod verbetert en deelname van inwoners stijgt; vooral de doelgroepen jeugd en ouderen krijgen daarbij prioriteit.

Andere voorstellen:

* aanstelling van een jeugdpreventiewerker die risicojongeren vroegtijdig moet opsporen;

* oprichting van een centrum voor jeugd en gezin, samen met Oss, Maasdonk en Lith;

* opstelling van een accommodatieplan voor Nistelrode.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

De woningbouw en de ingezette actualisering van bestemmingsplannen gaan de komende jaren voortvarend door. Voor de uitvoering van het Reconstructieplan Maas en Meierij stelt het college voor om in 2009 EUR 250.000,- toe te voegen aan de betreffende bestemmingsreserve. Dit geld is naar verwachting nodig voor onder andere bedrijfsverplaatsingen en het bevorderen van nieuwe economische dragers in het buitengebied.

Andere voorstellen:

* extra geld voor startersleningen;

* verbetering van de Molenstraat in Heesch;
* actualisering van bestemmingsplannen.

En verder...


- ...wil het college werk maken van de beleidsnota Economische Zaken 2005-2010, en daarbij extra aandacht geven aan het ondernemersklimaat van Bernheze;


- ...moeten in 2015 alle gemeenten een klantcontactcentrum hebben dat dé ingang is voor alle vragen rondom producten en diensten van de overheid (dus niet alleen van de gemeente); dat vraagt nu al investeringen in technische voorzieningen en in personeel;


- ...wordt het Integraal Huisvestingsplan onderwijs uitgevoerd, dat grotendeels uitgaat van de handhaving van de huidige huisvestingssituatie van de verschillende basisscholen; voor basisscholen Beekgraaf en Emmaus wordt in principe ingestoken op vervangende nieuwbouw.

Meer weten? Hieronder kunt u de complete perspectiefnota downloaden, evenals de column van de burgemeester getiteld 'wie betaalt, bepaalt'.