Gemeente Deventer

Minder drank, Meer scoren!

Fris de feestvreugde in
Koninginnenacht, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, schoolvakantie... Deventer bruist de komende weken van de activiteiten. Momenten van plezier, waarin alcohol ook een rol speelt. Maar soms te vaak, te veel, te vroeg en ook op zeer jonge leeftijd.

Alcohol op jonge leeftijd kan tot onherstelbare schade leiden. Gedacht moet worden aan hersen- en zenuwenbeschadiging en er is een grotere kans op hart- en vaatziekten en zelfs onvruchtbaarheid. Bovendien is er een groter risico voor alcoholverslaving op latere leeftijd als men op jonge leeftijd te veel en te vaak alcohol drinkt.

Jongeren die te veel gedronken hebben, veroorzaken vaak overlast zoals lawaai, rotzooi op straat en wildplassen. De politie pakt steeds vaker jongeren op die onder invloed van alcohol en vaak in groepsverband strafbare feiten plegen, zoals zinloze vernielingen en geweld. En daar heeft niemand wat aan.

Minder drank, Meer scoren!
Wie jong begint met drinken, speelt met zijn gezondheid en welzijn. En wie zijn kinderen te jong alcohol laat drinken, zet de gezondheid van zijn of haar kinderen op het spel. Goed om je te realiseren als je geniet van alle festiviteiten de komende weken. Bedenk: Minder drank, Meer scoren! geldt op vele terreinen: op school, in de sport, op het werk en in je vrije tijd.

Alcoholmatigingsprogramma jeugd
Alcohol en jeugd staat hoog op de agenda van gemeenten, scholen, politie, Openbaar Ministerie, provincies, de rijksoverheid en allerlei maatschappelijke organisaties zoals verslavingszorginstellingen en de GGD-en. Eind 2006 is onder de naam ´Minder drank, Meer scoren!´ het project alcoholmatiging jeugd van start gegaan in de regio IJsselland.

Twaalf regiogemeenten en verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen en een alcoholmatigingsprogramma jeugd 2007-2011 vastgesteld met verschillende maatregelen en activiteiten om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Publicatiedatum: 24-4-2008
poster voor de actie 'Minder drank'

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 24 april 2008