Politie Zaanstreek-waterland

. Zaanstreek-Waterland
. Kabinet Korpsleiding
. Sectie Communicatie, Marike Boersma

Postbus 400

1544 ZG Zaandijk

Telefoon (075) 6271134

Fax (075) 6271280
Nr. 080424

Minder slachtoffers criminaliteit in Zaanstreek-Waterland

De bevolking binnen de politieregio Zaanstreek-Waterland is in 2007 minder vaak slachtoffer geworden van criminaliteit dan in 2006. Dat blijkt uit de resultaten van de Veiligheids Monitor Rijk 2008 (VMR), waarvoor 750 inwoners van de regio zijn geïnterviewd. Dit landelijke onderzoek wordt jaarlijks in alle 25 politieregio's gehouden. Het geeft inzicht in criminaliteit, onveiligheidsgevoelens en de kwaliteit van het politieoptreden.

Het politiekorps Zaanstreek-Waterland heeft het in 2007 op de meeste onderdelen beter gedaan dan in 2006. Zo is het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt gedaald van 22,3% naar 19,5 %. De regio staat daarmee landelijk gezien op een mooie 6e plaats. Het aantal mensen dat zich vaak onveilig voelt is met bijna één procent gedaald naar 2,5%. Ook het aantal slachtoffers van criminaliteit is met 7% afgenomen.

De meldingsbereidheid van delicten is groot: bijna de helft wordt bij de politie gemeld. Dat is meer dan 10% hoger dan het landelijke gemiddelde. De tevredenheid over het laatste politiecontact is ook licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder, en ligt met 62,4% bijna 5% boven het landelijke gemiddelde.

Over de zichtbaarheid van de politie is men in de regio wat tevredener dan het jaar ervoor, maar scoort de politie iets lager dan het landelijke gemiddelde. De politie Zaanstreek-Waterland is dit aan het verbeteren. Zo zijn er meer bikers ingezet op straat. En in Zaandam-Centrum is een proefproject gestart dat ervoor moet zorgen dat de politie nog meer haar gezicht laat zien in de wijken en daardoor nog beter weet wat er speelt.

Ondanks de vele vacatures die het korps telt doet het korps het goed op beschikbaarheid en valt de regionale score slechts een fractie lager uit dan de landelijke. De tevredenheid over het regionale politieoptreden en het functioneren van de politie liggen op het landelijk niveau.


---


Politie Zaanstreek-Waterland