Universiteit van Tilburg

15 april 2008

Persoonlijkheid beïnvloedt gezondheid bij chronisch hartfalen

Promotie psychologe Angélique Schiffer aan Universiteit van Tilburg

De persoonlijkheid van een patiënt met chronisch hartfalen is van invloed op het verloop van hun aandoening. Dat toonde Angélique Schiffer aan in onderzoek waarop ze op 25 april promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Patiënten met een 'type D-persoonlijkheid' lopen meer risico op een verminderde gezondheid, psychologische problemen en vroegtijdig overlijden.

Mensen met een type D-persoonlijkheid ervaren veel negatieve gevoelens, die ze uit angst voor afkeuring of kritiek niet met anderen delen. Angélique Schiffer onderzocht wat de invloed is van dit persoonlijkheidstype op de gezondheid van patiënten met chronisch hartfalen. Chronisch hartfalen bestaat uit een combinatie van klachten die het gevolg zijn van een tekortschietende pompfunctie van het hart. Het wordt gezien als het eindstadium van verschillende vormen van hart- en vaatziekten en komt steeds meer voor, onder andere door de vergrijzing en door betere behandeling van andere hartaandoeningen.

Schiffer ontdekte dat hartfalenpatiënten met een type D-persoonlijkheid (D van distressed) in vergelijking met patiënten met een ander persoonlijkheidstype een slechtere gezondheid hebben, meer psychologische problemen ervaren en een hoger risico lopen om vroegtijdig te overlijden. Verder blijkt dat deze patiënten slechter voor zichzelf zorgen, wat een verklarende factor zou kunnen zijn voor de verminderde gezondheid. Type D-patiënten zijn namelijk geneigd om minder snel een arts te raadplegen, terwijl ze wel veel klachten hebben waarover ze zich zorgen maken. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals een ziekenhuisopname of zelfs een onomkeerbaar verslechterde gezondheid.
Schiffer pleit voor meer aandacht voor de invloed van chronische psychologische factoren, zoals persoonlijkheid, op de gezondheid van hartpatiënten. Patiënten met een type D-persoonlijkheid zou bijvoorbeeld extra psychologische begeleiding aangeboden kunnen worden. Daarnaast zijn de conclusies een opstap naar verder onderzoek naar mechanismen die de gevonden relatie tussen persoonlijkheid en gezondheid zouden kunnen verklaren.

Ter gelegenheid van de promotie wordt voorafgaand een symposium georganiseerd onder de titel Gezondheidsuitkomsten bij chronisch hartfalen: psychologische en biologische factoren. Het symposium, met lezingen en een paneldiscussie, is bedoeld voor medisch specialisten, psychologen, hartfalenverpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Angélique Schiffer (1981, Heerlen) studeerde psychologie aan de Universiteit van Tilburg (specialisatie klinische gezondheidspsychologie). Na haar afstuderen in 2003 startte zij haar promotieonderzoek aan de UvT en volgde zij de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog in het TweeStedenziekenhuis in Tilburg. Inmiddels werkt zij als gezondheidszorgpsycholoog bij de vakgroep medische psychologie in ditzelfde ziekenhuis en tevens als onderzoeker bij het onderzoeksinstituut CoRPS van de Universiteit van Tilburg.