Laurens Cadenza: de naam voor het nieuwe Regionaal Palliatief Centrum

25/04/2008 11:24

Laurens

Deze week werd de naam onthuld voor het Regionaal Palliatief Centrum wat Laurens in het najaar zal openen in Rotterdam IJsselmonde.

Nieuw concept voor Nederland
Laurens Cadenza is een nieuwe voorziening voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Het is van belang dat mensen in een zo vroeg mogelijk stadium de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Daarom kunnen mensen in Cadenza niet alleen terecht voor het doorbrengen van de laatste weken, maar juist ook in een veel eerder stadium.

Zij kunnen gebruik maken van het inloopcentrum waar zij met hun vragen terecht kunnen, waar lezingen gehouden worden, waar zij lotgenoten kunnen ontmoeten of gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Ook kunnen zij terecht voor medische zorg op de dagbehandeling of polikliniek. Dit zal in samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen uit de omgeving worden georganiseerd. Mensen kunnen hier bijvoorbeeld terecht om de medicatie goed in te stellen om de pijn te verlichten. Ook kunnen mensen enkele dagdelen of dagen bij Cadenza doorbrengen om de mantelzorgers te ontlasten. Door deze ondersteuning van de thuissituatie is het voor meer mensen mogelijk om thuis hun laatste dagen door te brengen.

Deze combinatie van functies maakt Cadenza tot een uniek initiatief in Nederland. De verwachte opening van Cadenza is begin oktober dit jaar.

Waarom de naam Cadenza?
Marieke Paalvast, locatie manager van Cadenza: "De naam moest niet alleen een warme uitstraling hebben, maar ook iets zeggen over de inhoud en de visie van Laurens op palliatieve zorg. In deze visie staat de individuele mens centraal. Ieder mens is uniek. De laatste levensfase is dan ook voor iedereen anders. Belangrijk is dat de persoon zelf bepaald hoe deze fase ingevuld wordt."

Na uitgebreid overleg met klanten en medewerkers is gekozen voor deze naam afkomstig uit de muziek. Cadenza betekent een opeenvolging van tonen of akkoorden, die de toonsoort definieert en daarmee een voorlopig of definitief rustpunt in de muziek betekent. Naast de bovenstaande betekenis wordt met cadans of Cadenza ook de vrije improvisatie aangeduid door een solist tegen het einde van het eerste gedeelte van een soloconcert. Als vrije vertaling hiervan wil Laurens zeggen dat de gast zelf bepaalt hoe hij of zij zijn of haar laatste levensfase inricht: 'de vrije improvisatie'. Die improvisatie wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage van de omgeving (mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers) oftewel het orkest.

Voetnoot bij foto: Regiodirecteur Hans Stravers en locatiemanager Marieke Paalvast met de nieuwe naam van het Regionaal Palliatief Centrum: Cadenza





http://www.laurens.nl