Malaria: een ziekte die geen grenzen kent 25 april 2008, New York - Vandaag wordt voor de eerste keer de Wereld Malaria Dag gehouden. Unicef roept ter gelegenheid hiervan de internationale gemeenschap op zich te blijven inspannen om de ziekte te beheersen.

Met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten bieden bescherming tegen de malariamug (Rwanda, Gisenyi, West Province). Foto: Unicef/HQ07-2063/Joseph Ganza
Met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten bieden bescherming tegen de malariamug (Rwanda, Gisenyi, West Province). Foto: Unicef/HQ07-2063/Joseph Ganza

"Het is onaanvaardbaar dat nog steeds jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen, waarvan het merendeel kinderen, aan de gevolgen van malaria overlijden," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Malaria is te genezen en te voorkomen. We kunnen deze ziekte beheersen als we meer muskietennetten verspreiden en gebruikmaken van andere effectieve maatregelen die deel uitmaken van hulpprogramma's binnen gemeenschappen."

Malaria komt in 107 landen en gebieden voor. Het is 'een ziekte die geen grenzen kent', het thema van deze eerste Wereld Malaria Dag.

In de afgelopen jaren is wereldwijd de aandacht voor malaria gegroeid. Daardoor is er ook meer geld beschikbaar om de ziekte te bestrijden, dankzij organisaties als het Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria, het US President's Malaria Initiative, de Wereldbank en Unicef. Met dit geld kunnen maatregelen tegen malaria sneller worden verbeterd en op grotere schaal worden ingezet.

Malariamuggen voelen zich prima thuis in poelen stilstaand water (Rwanda, Gisenyi). Foto: Unicef/HQ07-2070/Benjamin Ngabo Malariamuggen voelen zich prima thuis in poelen stilstaand water (Rwanda, Gisenyi). Foto: Unicef/HQ07-2070/Benjamin Ngabo

ACT effectief middel
In de meeste Afrikaanse landen worden sinds 2003 malariapatiënten behandeld met het door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen ACT (artemisinine combinatie therapie), een middel dat effectiever is dan oudere medicijnen tegen malaria. De productie van ACT is flink toegenomen, van minder dan 4 miljoen doses in 2004 tot meer dan 100 miljoen in 2006.

In 16 van de 20 Afrikaanse landen waarvan gegevens over het gebruik van met insecticiden behandelde muskietennetten beschikbaar zijn, is sinds 2000 het gebruik van deze netten verdrievoudigd.

800.000 Afrikaanse kinderen overlijden jaarlijks aan malaria "In Ethiopië zijn sinds 2005 18 miljoen muskietennetten uitgedeeld, die langdurig bescherming bieden tegen de malariamug. In Kenia zijn in de afgelopen vijf jaar 10 miljoen netten verspreid," zegt Veneman. "Deze successen bewijzen wat je kunt bereiken als je eensgezind samenwerkt. Maar elk jaar sterven in Afrika nog steeds zo'n 800.000 kinderen aan de gevolgen van malaria, dus er moet nog veel gebeuren."

De tweejarige Mending verblijft in een therapeutisch voedingscentrum in een voorstad van Monrovia (Liberia). Ze is ondervoed en heeft malaria. Foto: Unicef/HQ07-2153/Mary Stryker De tweejarige Mending verblijft in een therapeutisch voedingscentrum in een voorstad van Monrovia (Liberia). Ze is ondervoed en heeft malaria. Foto: Unicef/HQ07-2153/Mary Stryker

Om de ziekte te kunnen beheersen moeten de inspanningen hiertoe nog verder worden opgevoerd. Daarvoor is een continue geldstroom nodig. Gemeenschappen moeten worden aangemoedigd actief deel uit te maken van de strijd tegen malaria en ook op wereld-, regionaal en nationaal niveau moeten er samenwerkingsverbanden worden aangegaan.

Unicef grootste afnemer van muskietennetten Unicef is de grootste afnemer en distributeur van met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten. In 2007 heeft Unicef 18,8 miljoen netten ingekocht. Ruim 90 procent van deze netten hoeven tijdens het gebruik niet opnieuw met insecticiden te worden behandeld. De netten worden verdeeld onder zwangere vrouwen en kleine kinderen. Deze distributie maakt deel uit van programma's die op meerdere terreinen hulp bieden aan vrouwen en kinderen, zoals zorg tijdens en na de zwangerschap en het verstrekken van vaccinaties.