Gemeente Venlo


Renovatie 135 witte woningen Venlo-Oost

25-4-2008

In het kader van de gebiedsontwikkeling van aandachtswijk Venlo-Oost, ondergaat de Bloemenbuurt momenteel een grote metamorfose. Al in 2006 is Woningstichting Venlo-Blerick hier gestart met een grootscheepse renovatie van de 135 zogenaamde witte woningen'. Momenteel werken de gemeente Venlo en de woningstichting intensief samen om de tuinen en openbare ruimte in dit bosrijke stukje Venlo-Oost opnieuw in te richten en op te knappen.

Het project maakt deel uit van de afspraken in het Strategisch Akkoord (STRAK) dat gemeente en Venlose woningcorporaties vorig jaar sloten. De gemeente speelt vooral een ondersteunende en faciliterende rol en brengt onder meer grond in. Een deel van de kosten moet de gemeente nog afdekken via de Kadernota 2009.

Populair
De bloemenbuurt in Venlo-Oost is een populaire woonomgeving, met ruime woningen en veel groen. Veel bewoners wonen al jaren in dit gebied en willen er ook niet meer weg. De zogenaamde Wijkfoto Venlo-Oost die de gemeente in samenwerking met onder andere de woningstichting in 2005 opstelde, beschreef echter een groot tekort aan woningen en voorzieningen voor senioren. Veel senioren trekken noodgedwongen weg of wonen al jaren in woningen die eigenlijk bestemd en geschikt zijn voor gezinnen.
Om senioren de mogelijkheid te bieden in het gebied te blijven wonen, besloot de woningstichting de 66 appartementen aan de Bremweg te ontruimen, zodat de gebouwen plaats kunnen maken voor grondgebonden patiowoningen voor deze doelgroep. De flats zullen naar verwachting dit jaar nog gesloopt worden. De nieuwbouwplannen worden in 2009 gepresenteerd.
De ouderen die reeds in het gebied wonen krijgen voorrang bij de toewijzing van de nieuwbouwwoningen. Hierdoor krijgen gezinnen met kinderen de kans om de ruime witte woningen te betrekken die de senioren achterlaten.

Multifunctioneel
De gemeente en woningstichting zoeken momenteel ook naar een geschikte locatie voor een multifunctionele accommodatie in deze omgeving. Diverse voorzieningen voor onder andere senioren moeten hier een plaats krijgen. Op dit moment worden de locaties van de huidige Don Boscoschool, de sportvelden van het voormalig Marianumcollege en de Casinoweg ter hoogte van de voormalige slagerij bestudeerd. Door deze ingrepen ontstaat uiteindelijk een gedifferentieerde buurt met plaats voor iedereen.
Om dit prachtige stukje Venlo-Oost voor een gevarieerde bevolkingssamenstelling te ontwikkelen was het wel noodzakelijk om het gebied drastisch op te knappen. Reeds in 2006 besloot de woningstichting na overleg met de bewoners de 135 witte woningen grondig te renoveren. Inmiddels hebben alle woningen onder andere nieuwe daken, goten, kozijnen en regenpijpen gekregen. Ook het houtwerk is vervangen. Er is tevens geschilderd, dubbel glas geplaatst en opnieuw geïsoleerd. De kosten voor Woningstichting Venlo-Blerick van deze renovatie bedroegen bijna EUR 8 miljoen.

Getransformeerd
Naast de renovatie pakken gemeente en woningstichting ook de openbare ruimte en de tuinen aan. Het bos wordt getransformeerd tot een eigentijds buurtbos, waarmee het al jaren spelende probleem van illegale tuinuitbreiding wordt opgelost.
Gemeente en woningstichting hebben inmiddels samen één proefblok met vier woningen aangepakt. De erfgrenzen zijn hier bepaald, er zijn afscheidingen, achterompaden en extra verlichting aangebracht en de bewoners hebben een berging gekregen. Daarnaast zijn er ingrepen gedaan in het groen rondom de woning. Dit modelblok is een voorbeeld van hoe het hele gebied kan worden.
De bewoners hebben inmiddels het modelblok bezocht en hun opmerkingen kunnen geven. Over het algemeen waren de reacties zeer positief. Van de 135 woningen reageerden circa 120 positief. Toch zullen er op verzoek van bewoners en medewerkers van gemeente en woningstichting nog enkele wijzigingen in het ontwerp worden aangebracht.

Gesprekken
Per blok zullen de komende weken gesprekken met bewoners plaatsvinden over de uitvoering van de plannen voor dat blok. Gemeente en woningstichting verwachten eind juni te kunnen starten met de uitvoering van de plannen voor de rest van de openbare ruimte en tuinen. Begin 2009 zijn de werkzaamheden gereed, met uitzondering van de transformatie van het bos.