Gemeente Gaasterlân-Sleat


Partnergemeente Krzemieniewo op bezoek in Gaasterlân-Sleat

Bezoek partnergemeente .jpg
Burgemeester Andrzej Pietrula van Krzemieniewo en burgemeester Willem Hoornstra hebben donderdag 24 april het nieuwe bord onthuld aan de gevel van het gemeentekantoor, met daarop de beide gemeentewapens. Hiermee wordt het belang dat we hechten aan de samenwerking tussen de beide gemeenten onderstreept en laten we dit ook aan de inwoners en aan de bezoekers van onze gemeente zien. Woensdag 23 april t/m zaterdag 26 april is een delegatie van de Poolse gemeente op bezoek in Gaasterlân-Sleat.

Donderdagochtend is men ontvangen in het Raadhuis en kreeg men een toelichting op actuele zaken zoals de herindeling en Bouwen aan Balk. Na een rondwandeling door Balk, een lunch bij Badmeester Keimpe aan het Slotermeer en een rondrit met de prachtige Gaasterland Express, heeft het gezelschap een rondleiding bij Empatec gehad, wat een zeer interessant bezoek is geweest. De Poolse bestuurders waren zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden om dit ook in de eigen gemeente toe te kunnen passen. De organisatie van de samenwerking is in handen van de Stichting Partnerschap Gaasterlân-Sleat-Krzemieniewo.

De groep die er nu is bestaat uit de burgemeester van Krzemieniewo, de loco-burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad en de contactpersoon voor samenwerking, vergezeld van een tolk. Vanuit de raad zijn Froukje de Haan, Joop Meinsma en Frans Veltman bij het programma betrokken. Vrijdag bezoekt de groep o.a. de Keukenhof en zaterdag vertrekt de groep weer naar Polen. Het laatste bezoek van onze gemeente aan Krzemieniewo heeft plaatsgevonden in april 2006. Het partnerschap bestaat dit jaar 17 jaar en is ontstaan in 1991, door een symposium voor 'jumelage' met Oost-Europa*. De Poolse gemeente is vertoont veel overeenkomsten met Gaasterlân-Sleat. Het inwoneraantal is bijvoorbeeld circa 8.000 (vgl. met onze 10.250) en de agrarische sector is de economische hoofdpeiler van de gemeente.

(*jumelage = een verband tussen partnersteden/gemeenten).