Gemeente Ede

Nummer 087 / Ede, 25 april 2008

Gemeente Ede spreekt waardering uit voor directeur Woonstede Jan Keijzer ontvangt Medaille van Verdienste

De heer J. (Jan) Keijzer uit Ede heeft donderdag 24 april 2008 de Medaille van Verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Dat gebeurde tijdens zijn afscheidsreceptie als directeur van woningcorporatie Woonstede. Burgemeester Cees van der Knaap reikte de onderscheiding uit.

De heer Keijzer heeft zich jarenlang op buitengewone wijze ingezet voor de belangen van huurders in de gemeente Ede. Zijn inzet was van grote betekenis voor de Edese gemeenschap en gaat veel verder dan op grond van zijn functie als directeur van hem werd verwacht. Het gemeentebestuur van Ede kent de heer Keijzer de Medaille van Verdienste toe als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere prestaties voor volkshuisvesting en op maatschappelijk terrein.

Baanbrekend
De heer Keijzer heeft zich op bijzondere wijze ingezet om de samenwerking met de gemeente Ede te verbeteren. Hij heeft bovendien bijgedragen aan de landelijke bekendheid van Ede. De publiciteit rond de nationale renovatieprijs voor 88 woningen in Oud Ede Zuid, de nominatie van 100 jaar sociale woningbouw (ecowoningen in Rietkampen) in 1999 en de introductie van de vrijekeuswoning zijn daarvan voorbeelden.
Het concept vrijekeuswoning was een baanbrekend initiatief van de heer Keijzer en is ontwikkeld door Woonstede. De vrijekeuswoning is nu ingeburgerd in heel Nederland. Daarnaast heeft hij zich op bijzondere wijze ingezet om de samenwerking met de woningcorporaties in de WERV-gemeenten (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) te verbeteren. In mei 2007 resulteerde dit in een regionale woonruimte verdeling.

Fietstocht
In 2003 heeft de heer Keijzer een bijzondere prestatie verricht op maatschappelijk terrein en sport.
Hij fietste toen van Vladivostok naar Scheveningen (12.000 km). Hij deed dit voor de actie Polio de wereld uit. Van de fietstocht werd een boek gemaakt. De heer Keizer geeft hierover regelmatig lezingen. De opbrengsten daarvan gaan naar diverse goede doelen.

Verdiensten
Bij de Medaille van Verdienste is sprake van bijzondere verdiensten in vrijwillig verband voor de Edese gemeenschap, of bijzondere burgerzin op enig terrein van het maatschappelijke leven, of een belangrijke prestatie op cultureel, sportief of enig ander gebied. De medaille kan uitgereikt worden aan inwoners en aan niet-ingezetenen van de gemeente Ede. Het college van burgemeester en wethouders beslist over de toekenning van deze onderscheiding op voordracht van de burgemeester, die de uitreiking verzorgt.

De Edese auteur Jan Siebelink (januari 2006), het herenteam van Polar Bears (mei 2006), het damesteam van Polar Bears (juni 2007), de heer A.C. Moerland uit Bennekom (november 2007), de heer N. Herbert uit Ede (januari 2008) en het echtpaar Henk en Nel van der Vegte (januari 2008) hebben eerder de Medaille van Verdienste ontvangen.
---