Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 april 2008

Decaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde geridderd

Gepubliceerd op 25 april 2008
Tom Wansbeek

Tom Wansbeek, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA, is op vrijdag 25 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Jacques Wallage tijdens een speciale bijeenkomst in het stadhuis van Groningen.

Prof. dr. T.J.Wansbeek was van 2001 tot 2007 decaan van de Faculteit Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werd daar geroemd om zijn inzet voor de kwaliteit en de internationalisering van het onderwijs. Hij was een van de initiatiefnemers van de fusie tussen de faculteiten Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Tijdens zijn bestuursperiode in Groningen is er onder andere een uitgebreid systeem van kwaliteitszorg ingevoerd alsmede een volledige Engelstalig opleiding onder de naam International Economics and Business. Ook zorgde hij ervoor dat de onderzoekschool SOM, het samenwerkingsverband tussen de faculteiten Economie en Bedrijfskunde en Ruimtelijke Wetenschappen, werd geaccrediteerd. Wansbeek ontving de Koninklijke Onderscheiding op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Loopbaan

Tom Wansbeek begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit van Amsterdam, eerst als student Econometrie en vervolgens als onderzoeker op het terrein van de vervoerseconomie. In 1980 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Quantitative effects in panel data modelling. Van 1980 tot 1984 werkte Wansbeek als senior onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.. Sinds 1984 is hij als hoogleraar Statistiek en Econometrie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast was hij gastdocent aan de Australian National University en gasthoogleraar aan de University of Southern California. Verder is Wansbeek voorzitter van het landelijk overleg van economiedecanen en was hij medeoprichter en secretaris van het Netwerk Algemene en Kwantitatieve Economie (NAKE), een samenwerkingsverband van zes Nederlandse universiteiten dat graduate onderwijs verzorgt op het terrein van de algemene en kwantitatieve economie. Vanaf september 2007 is hij decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens hoogleraar Micro-econometrie aan de UvA.

Orde van Oranje-Nassau

Voor de benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Het gaat hier om bijzondere, persoonlijke verdiensten die door hun uitstraling duidelijk herkenbaar zijn in de samenleving. Bron: Communicatie FEB / UvA Persvoorlichting