Waterschap Vallei & Eem

Blaauwe Kamer

Veel belangstellenden in de Blaauwe Kamer

Gisteravond (22 april) was er een tweede voorlichtingsavond voor potentiële waterschapsbestuurders en belangengroeperingen die willen deelnemen aan de komende waterschapsverkiezingen. Als locatie was gekozen voor het panoramarestaurant De Blaauwe Kamer aan de Nederrijn op de Grebbedijk in Wageningen. Dichter bij het waterschap kun je niet komen.

Er hadden zich aanvankelijk vijf belangstellenden officieel gemeld, dus wij (zeven man/vrouw van het waterschap) vreesden een overkill van waterschapsambtenaren. Die vrees was ongegrond. Er kwamen maar liefst zestien belangstellenden opdagen. Ook nu weer van diverse pluimage, zoals leden van de Algemene Waterschapspartij, het LTO, de SGP en ChristenUnie en ook leden van het CDA en PvdA.

Ook deze keer werden er door Klaas van de Langemheen, Gerard Dalhuisen en Hans Stellaard het een en ander over het waterschap en de verkiezingen verteld. Het ging over de context waarin het waterschap werkt, de bestuurlijke omgeving en het `profiel' van de ideale bestuurder, zoals wij dat zouden willen zien. Wij bedoelen dan bestuurders die het waterschap op de kaart willen en kunnen zetten en het waterbelang aan de man kunnen en willen brengen. Daarnaast kwamen er nog enige wetenswaardigheden over de verkiezingen zelf aan de orde.

Al met al een hele nuttige en geslaagde bijeenkomst. Er zaten ten opzichte van de eerste bijeenkomst meer mensen in de zaal die eigenlijk nog weinig weet hadden van het waterschap en zijn taken. Er werd kennelijk daarom aandachtig geluisterd naar de voordrachten. Er ontstond met de aanwezigen en de dijkgraaf nog wel enige interactie over het onderwerp waar je als AB de accenten kan leggen als het gaat om de uitvoering van de waterschapstaken. Afgezien van de wettelijke richtlijnen zijn er mogelijkheden om bijv. accenten te leggen op verdergaande zuivering van het afvalwater of op meer recreatieve bijdragen van het waterschap aan de gemeenschap.

Kortom, een succes! Ik wil als projectleider alle mensen die aan deze avond hebben meegewerkt, voor en achter de schermen, hartelijk danken voor hun inspanningen.