Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onkelinx bevestigt de taalgrens als zorggrens (25/04/08)

Uit het antwoord van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op twee parlementaire vragen van N-VA-senator Louis Ide blijkt nog maar eens dat de taalgrens een zorggrens is.

Louis Ide vroeg haar naar het aantal Globale Medische Dossiers (GMD) per Gewest. Met een GMD geeft de patiënt eigenlijk te kennen dat zijn huisarts de beheerder van zijn dossier is. Het is een teken van vertrouwen. Uit het antwoord van de minister bleek dat maar liefst 77% van alle GMDs in België zich in Vlaanderen bevinden. Dit bevestigt de oudere cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). De keuze van het ziekenfonds speelt bijgevolg geen rol. Een kanttekening die de minister niet maakte (al dan niet bewust) is dat Vlamingen kiezen voor een vaste huisarts. Het heeft trouwens niets te maken met een oudere populatie, want die is er (nog) niet in Vlaanderen. Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek is de gemiddelde bevolking in het Vlaams Gewest 40,8 jaar en in het Waals Gewest 39,6 jaar.

De vraag naar het aantal zelfdodingen per regio, provincie en nationaal leidde tot de vaststelling dat België in Europese context jammer genoeg heel hoge toppen scheert. Voor Wallonië en Brussel zijn echter geen cijfers beschikbaar voor 2003 en 2005. Hoe dit komt is een raadsel. Het zou aan te raden zijn dat de Franstalige Gemeenschap de cijfers iets beter documenteert in het belang van de Walen zelf, want alleen op basis van correcte cijfers kun je een goed beleid voeren. Ik kan ook maar hopen dat de fragmentarische cijfers correct zijn. Als men dan toch eens de (volledige en hopelijk correcte) cijfers van 2004 vergelijkt met het aantal inwoners, dan zien we dat Namen het slechtst scoort met 2,81 zelfmoorden per 10.000 inwoners, gevolgd door Luik (2,21), Henegouwen (2,05) en Oost-Vlaanderen (2,05). Brussel, in tegenstelling tot de berichtgeving in de pers, bevindt zich in de middenmoot als je het bekijkt per 10.000 inwoners.

Er is dus werk aan de winkel voor de Gemeenschappen, die best actie ondernemen. De Gemeenschappen kunnen ook best streven naar nog meer verfijnde getallen. Op die manier kan men zelfs preventie ondernemen zo dicht mogelijk bij de meest getroffen bevolking, door bijvoorbeeld (voor Vlaanderen dan) de Lokale Gezondheidsoverlegorganisaties (LOGO"s) in te schakelen waar de problemen het ergst zijn.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be