Ministerraad


Verlenging Nederlandse missie in Bosnië-Herzegovina

Persbericht | 25-04-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Van Middelkoop van Defensie en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking besloten om de Nederlandse militaire bijdrage aan de EU-missie in Bosnië-Herzegovina met twaalf maanden voort te zetten tot juni 2009.

Sinds 2 december 2004 leidt de Europese Unie de militaire operatie Althea in Bosnië-Herzegovina. De operatie wordt uitgevoerd door de troepenmacht EUFOR. Deze missie ziet toe op de uitvoering van de Dayton-akkoorden.

In 2007 was de situatie in Bosnië-Herzegovina voldoende stabiel om de omvang van EUFOR terug te brengen van 6.000 naar 2.500 militairen. Deze reductie zal worden voortgezet wanneer de veiligheid en de politieke omstandigheden dat toestaan.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit 85 militairen die vooral werkzaam zijn in zogeheten Liaison and Observer Teams. Deze teams vergaren informatie over de veiligheidssituatie en over de sociale, politieke en economische ontwikkelingen in Bosnië-Herzegovina.

Stabiliteit op de Westelijke Balkan is van belang voor Nederland. De regering steunt de aanwezigheid van EUFOR in Bosnië-Herzegovina en vindt het wenselijk dat Nederland een militaire bijdrage aan deze EU-missie levert. Nederland geeft tot aan 2011 ontwikkelingssteun aan Bosnië-Herzegovina gericht op de bevordering van goed bestuur, mensenrechten, economische ontwikkeling, vluchtelingenterugkeer en projecten gerelateerd aan Srebrenica, zoals bijvoorbeeld psychosociale zorg aan nabestaanden.