KNHS


Nederlandse afvaardiging mist net het laatste vermogen 25 april 2008

GOTHENBURG (KNHS) - De tweede wedstrijd in het kader van de wereldbeker finale voor springruiters, die voor een met 12.000 mensen volgepakt Scandinavium in Gothenburg werd verreden, leverde een spectaculaire zege op voor Jessica Kürten. De Ierse amazone stuurde de van Libero H afstammende merrie Castle Forbes Libertina als snelste foutloos over het barrageparcours, waarvoor zich slechts vijf combinaties van het 38 ruiters tellende veld hadden weten te plaatsen. De in de openingswedstrijd al zeer opvallend presterende Esplanade (in Nederland gefokt - Hamilcar x Gondelier) onder de Amerikaan Peter Wylde werd tweede, voor de Duitser Ludger Beerbaum met All Inclusive.

Ook in deze wedstrijd speelden de Nederlandse ruiters een bescheiden rol. Albert Zoer (Echten) noteerde met Okidoki twee springfouten. Ook Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Milano en Harrie Smolders (Lage Mierde) met Exquis Oliver Q kregen twee balken aan de broek, alleen zij kregen daarbij nog een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. De in Gothenburg als coach acterende Johan Heins was uitgesproken in zijn oordeel over het parcours. "Het was nogal erg hoog, en meer hoog en breed dan technisch lastig". Het was inderdaad hoog en breed en van de 38 starters haalden zelfs vijf combinaties de eindstreep niet. Ook vijf combinaties bleven foutloos en twee hadden iets te lang gereden over het parcours, waardoor ze tegen een strafpunt aanliepen voor het overschrijden van de tijd. De overige 26 combinaties noteerden gezamenlijk maar liefst 71 afgeworpen of planken, wat neerkomt op een gemiddelde van bijna drie fouten per combinatie.
Albert Zoer - met acht strafpunten elfde in de wedstrijd - noteerde een hele lichte fout op de enorm lastig geplaatste insprong van de driesprong. Dit was een redelijk normaal gebouwde triplebar, die de paarden pas heel laat 'in het oog' kregen. "Ik had het gevoel dat Okidoki boven de hindernis dacht 'verrek, er komen er nog twee' en als het ware even stil viel en daaruit ontstond mijn eerste fout. De tweede was een echte pechfout. Niet meer en niet miner!", aldus Zoer. Gerco Schröder noteerde op de driesprong ook een foutje, maar dan op de laatste hindernis. "Misschien had ik met net even meer been moeten komen", aldus de Tukker.
Harrie Smolders noteerde net als Zoer het eerste foutje op de insprong van de driesprong en kreeg daarna nog een fout op een enorm brede, hoge en zware oxer, waarop ook Gerco een balkje af tikte. "Het probleem is dat het met onze paarden allemaal tot op de centimeter moet kloppen. Ze hebben alle drie ongelooflijk hun best gedaan. Maar wij kunnen ons geen foutje permitteren, want dan wordt op deze kastelen van hindernissen heel gemakkelijk een paaltje geraakt, die dan ook prompt valt", aldus Smolders. Een opmerking die ondersteund werd door Schröder, die er aan toevoegde: "Het gevoel was goed en onze paarden sprongen ook goed. Alleen, om vooraan mee te doen net niet goed genoeg!".
De winnaar van de openingswedstrijd, Heinrich Hermann Engemann, moest in deze wedstrijd de tol betalen van zijn harde rijden in de openingswedstrijd en eindigde nu als elfde.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag 2e onderdeel finale WB springen:


1) Jessica Kürten (Ier) - Castle Forbes Libertina - 0 / 0 - 36.91
2) Peter Wylde (USA) - Esplanade - 0 / 0 - 37.21
3) Ludger Beerbaum (Dui) - All Inclusive - 0 / 0 - 40.25 11) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 8
18) Harrie Smolders (Lage Mierde) - Exquis Oliver Q - 9 18) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 9

Tussenstand Finale WB springen na 2 onderdelen:


1) Jessica Kürten (Ier) - 77 = 0

2) Rich Fellers (USA) - 72 = 2

3) Peter Wylde (USA) - 71 = 3
14) Harrie Smolders (Lage Mierde) - 47 = 15
16) Gerco Schröder (Tubbergen) - 46 = 15
17) Albert Zoer (Echten) - 42 = 17

Meer info zie: www.goteborghorseshow.se
Uitslagen zijn ook live te volgen op: www.scg-nl.nl

Programma:

Zondag 27 april: 13.00 uur, 3e kwalificatie - 1e ronde 15.00 uur, 3e kwalificatie - 2e ronde (ca. 20 ruiters) ca. 16.30, prijsuitreiking