Gemeente Hattem
PERSBERICHT

EMBARGO TOT 25 APRIL 2008, 12.00 UUR

Op vrijdagmorgen 25 april 2008 zullen, ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin (Algemene Gelegenheid), koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt aan zes inwoners van de gemeente Hattem.
De versierselen zullen worden uitgereikt door burgemeester P.A. Zoon tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in de Andreaskerk aan de Markt te Hattem. De ceremonie begint om 10.00 uur. De decorandi zijn:

De heer G.J. Agterhuis (1934), Randweg 40 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decorandus nam rond 1962 het initiatief om de wekelijkse erediensten op band op te nemen voor hen die niet in staat waren de dienst bij te wonen. De opnames werden door hem tot 1994 verspreid onder belangstellenden. Nadien werd het systeem overgenomen door de kerktelefoon. Ook hiervan was hij initiator. Daarnaast was hij van 1963 tot en met 1988 actief als notabel en diaken van de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanwege het bereiken van de maximale ambtstermijn heeft hi beide functies moeten beëindigen. Maar nog steeds behoort hij tot die vaste groep van vrijwilligers die het reilen en zeilen rondom de kerk in gang houden. Zo helpt hij onder meer nog steeds structureel bij het onderhoud van de kerkelijke gebouwen.
Decorandus is een mantelzorger pur sang. Zodra er een beloning om de hoek komt kijken weigert hij het werk.

Kortom: decorandus is een veelzijdige duizendpoot: bescheiden, toegewijd en met liefde voor zijn medemens verricht hij zijn diverse rollen en is altijd bereid anderen te helpen.

De heer H.D. Remmerts (1938), Randweg 46 te Hattem

Onderscheiding : Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten : Decorandus zet zich op diverse terreinen in voor de gemeenschap. Sinds 1951 heeft decorandus diverse activiteiten ontplooid op onder andere sportief terrein, op het terrein van het kerkelijke leven en op onderwijsgebied, die ten goede komen aan de gemeenschap. Zo is hij sinds 1982 als vrijwilliger lid van de kantinecommissie van de Zwemvereniging Hatto-Heim, en sinds 1989 vrijwilliger bij het blad Heemkunde. Sinds 1992 is hij coördinator van kerkbezichtiging en rondleiding, vanaf 1994 archivaris van het kerkelijk archief en sinds 2004 kerkmeester van de Andreaskerk te Hattem.

Kortom: decorandus kan gekwalificeerd worden als 'iemand die zich geruime tijd te bate van de samenleving heeft ingespannen'.

Mevrouw E.J. de Ru-Koek (1948), Veldweg 37 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decoranda is met name voorgedragen voor haar inzet op met name het terrein van ouderenwerk, ontwikkelingswerk en het culturele leven. Daarbuiten heeft zij inmiddels ook haar sporen verdiend op het gebied van de gezondheidszorg, het onderwijs en het kerkelijke leven.
Sinds 1997 tot 2006 heeft decoranda deel uitgemaakt van het bestuur van de Stichting Welzijn voor Ouderen Hattem. Zij had de moeilijke portefeuille personeel, maar kweet zich uitermate deskundig en vol overgave van haar taak. Naast het ouderenwerk ligt ook het ontwikkelingswerk haar zeer na aan het hart. Getuige alleen al het feit dat zij van 1984 tot 2006 diverse bestuurstaken heeft verricht voor Zonta Zwolle en Zonta Internationaal.

Kortom: decoranda is een veelzijdige duizendpoot: zeer diplomatiek, vriendelijk en heeft bovenal een helicopterview welke van grot belang is gebleken bij het vervullen van verschillende bestuursfuncties.

De heer H. Snijder (1938), Distelhoeve 96 te Hattem

Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decorandus heeft zich gedurende meer dan 40 jaar dienstbaar gemaakt voor de KNVB-organisatie, de voetbalsport in zijn algemeen en speciaal voor de arbitrage binnen de KNVB. Hij is een begaafd organisator en een zeer sociaal bewogen persoon. Hij heeft, binnen de KNVB, altijd gepleit voor waardering van de vrijwilligers. In zijn functie als voorzitter van de scheidsrechterscommissie heeft hij er binnen de KNVB voor gezorgd dat er bij ziekte structureel een attentie wordt gestuurd naar de betreffende scheidsrechter. Daar waar hij gevraagd wordt iets te doen zal hij, indien hij hiertoe in de gelegenheid is, dat niet nalaten.

Kortom: decorandus kan gekwalificeerd worden als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd'.

Mevrouw M.A. Tromp-de Graaff (1947), Vijverstraat 5 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Ondanks de vele verhuizingen vanwege het beroep van haar man is decoranda er op bewonderenswaardige wijze in geslaagd telkens weer volop te participeren in het (bestuurlijke) maatschappelijke leven. Decoranda is met name voorgedragen vanwege haar grote verdiensten op het gebied van het ouderenwerk - en dan met name het oprichten van meerdere vrijwillige hulpdiensten - en het werk ten behoeve van het Astmafonds afdeling Rotterdam. Daarnaast heeft zijn ook haar sporen verdiend in de politiek, was zijn oprichtster van een peuterspeelzaal en verricht zij zeer veel kerkelijk werk.

Kortom: decoranda is een veelzijdige duizendpoot 'die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen'.

De heer J.A.G. van Vegchel (1930), Eijerdijk 53 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decorandus was sinds 1977 pastor van de Rooms Katholieke parochie van Hattem/Hattemerbroek. Een functie die hij tot zijn 70-ste heeft bekleed. In 200 heeft hij zijn bestuurlijke taken inde parochie overgedragen aan anderen. De werkelijke pastorale zorg blijft echter tot op de dag van vandaag een essentiële taak voor hem. Decorandus is consequent oecumenisch, wat zeker ook blijkt uit het feit dat bij de viering van zijn 50-jarig priesterschap in de Andreaskerk geen enkele stoel onbezet was. De wijze waarop hij zijn hoofdfunctie heeft vervuld stijgt uit boven wat normaal van een pastor/priester mag worden verwacht. Zijn persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten hebben er voor gezorgd dat de oecumenische gedachte in het kerkelijk leven in Hattem en omgeving vorm en inhoud kreeg.

Kortom: decorandus kan gekwalificeerd worden als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen' en 'iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben'.

Hattem, 22 april 2007

---- --