Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Grontmij voerde directie eerste zwakke schakel Noordwijk

De kust van Noordwijk is de eerste zwakke schakel die voor de komende vijftig jaar weer op sterkte is. De badplaats heeft er over een lengte van 1100 meter circa vijftig meter duin bij gekregen. De versterking is nodig in verband met een verwachte stijging van de zeespiegel. De zeewering is nu bestand tegen een waterhoogte die gemiddeld eens in de tienduizend jaar voorkomt.

In opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland maakte Grontmij het definitief ontwerp voor de kustversterking en begeleidde de uitvoering. De versterking bestaat uit de zogenaamde 'Dijk in duin' constructie aangevuld met een verbreding van de duinenrij aan de zeewaartse zijde. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat het landschap niet wordt aangetast. De dijk is geïntegreerd in het duingebied. Op deze wijze behoudt Noordwijk haar schoonheid.

"Als ingenieur ben ik er trots op dat we voor het Hoogheemraadschap van Rijnland met zo'n mooie, innovatieve oplossing dit toch vrij complexe probleem hebben kunnen oplossen", aldus Jana Steenbergen-Kajabová, adviseur Kust & Rivieren van Grontmij in Nederland. "Toch is alles volgens plan verlopen. Deze opdracht paste bovendien uitstekend in onze ambitie om één van de toonaangevende waterbouwers van Europa te worden."

De kustversterking Noordwijk is onderdeel van het project Kustvisie Zuid-Holland. Dit project heeft als doel om zes 'zwakke schakels' in de Zuid-Hollandse kust duurzaam te versterken en de ruimtelijke kwaliteit aldaar te verbeteren.

De Bilt, 25 april 2008



Ingezonden persbericht