Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Uitstekende financiële resultaten woningcorporatie Het Oosten

AMSTERDAM, 25 april 2008 - In het, naar verwachting, laatste jaar van haar bestaan is bij Het Oosten sprake van een uiterst solide financiële positie. De solvabiliteit is ultimo 2007 35,8% en het jaarresultaat bedraagt ruim ¤ 25 miljoen. Vanaf de start van het toepassen van het 'treintjesmodel' (eind 2002) is bij Het Oosten sprake van een meer dan gestage groei van de waarde van het bezit. Tegelijkertijd is de solvabiliteit sterk verbeterd. Uitgedrukt in het balanstotaal is de onderneming gegroeid met 39%. Eind 2002 bedroeg het balanstotaal ¤ 954 miljoen,, eind 2007 was dit ¤ 1.327 miljoen. Gelijktijdig is het eiggen vermogen gegroeid van ¤ 253 miljoenn naar ¤ 476 miljoen, een groei van 88%. Dit resulteerde in een solvabiliteitgroei van 26,5% naar 35,8%.

Samenvattend enkele andere belangrijke resultaten: In 2007 is in totaal voor ruim ¤ 23 miljoen aan maatschappelijke investeringen gepleegd. In de laatste vijf jaar komt hiermee het totale bedrag boven ¤ 103 miljoeen te liggen. Het totale bedrag van de aankopen bedroeg ¤ 53,9 miljoen. De opbrengsten van Het Oosten, zoals verwoord in de geconsolideerde jaarrekening van Het Oosten 2007, bedroegen ¤ 197,9 miiljoen (2006: ¤ 160,5 miljoen). De totale huuromzet (inclusief dochterondernemingen) bedroeg in 2007 ¤ 72,6 miljoen. Dit was 5,5% hoger dan de huuropbrengst van 2006 (¤ 68,8 miljoen). Het Oosten is voor ruim 47% gefinancierd met lang vreemd vermogen en voor 17% met kort vreemd vermogen. Dit resulteerde in 2007 in een totale omvang van vreemd vermogen van ¤ 852 miljoen en een neetto financieringslast van ¤ 27,3 miljoen.

Beleidsmaatregelen
Terugkijkend kan worden geconcludeerd dat de afgelopen vijf jaar een uiterst succesvol financieel beleid is gevoerd. De beleidsmaatregelen die ten grondslag liggen aan het treintjesmodel hebben haar vruchten afgeworpen zodat Het Oosten financieel gezond de geplande fusie ingaat. De belangrijkste beleidsmaatregelen die hebben bijgedragen aan dit succes zijn: Een actief verkoopbeleid, waarbij de winsten uit de verkoop bestaand bezit zijn aangewend om de ambitieuze (maar noodzakelijke) volkshuisvestelijke investeringen mogelijk te maken; Een gedifferentieerd huurprijsbeleid, waarbij met name bij het geliberaliseerde huursegment meer de mogelijkheden van de markt zijn opgezocht; Een actief treasurybeleid, waarbij de positieve renteontwikkeling door middel van een bewuste duration verlenging geleid heeft tot een structurele verlaging van de rentelasten. Naast deze beleidsmaatregelen is het succes van dit financiële beleid ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de organisatie.

Roger Doomen, financieel directeur van Het Oosten, zegt hierover: 'In 2003 is de basis gecreëerd om de kwaliteit die binnen Het Oosten aanwezig is tot ontplooiing te laten komen. De belangrijkste maatregelen die destijds zijn ingevoerd zijn de decentralisatie van verantwoordelijkheden naar kleine zelfstandige resultaatsverantwoordelijke eenheden, de gebiedsgewijze sturing en een grote mate van handelingsvrijheid van de medewerkers.'

Doomen vervolgt: 'Dit alles heeft geleid tot de krachtige organisatie die we nu zijn waarin onze zeer actieve volkshuisvestelijke bijdrage wordt gecombineerd met een solide financieel beleid. We hebben onze doelstellingen gehaald, zowel financieel als op het gebied van volkshuisvesting. Zo investeren we veel in sociale woningbouw. Kortom, een organisatie om trots op te zijn en die gezond en vol vertrouwen de fusie in zal gaan.'

Fusie AWV
Het Oosten en AWV verwachten de fusie op 1 juli 2008 af te ronden. De voortekenen zijn gunstig. Uit de samenwerking tot nu toe blijkt dat de AWV en Het Oosten goed bij elkaar passen. De fusie maakt het onder meer mogelijk om de dienstverlening nog verder te verbeteren.

Kwaliteit van wonen
De afgelopen vijf jaar heeft Het Oosten het bewijs geleverd dat financieel presteren en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand kunnen gaan. De invoering van het 'treintjesmodel' heeft niet alleen geleid tot veel hogere investeringen in kwaliteit van wonen en leven, maar ook tot een gezonde financiële positie.

Goed wonen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de omliggende buurt. Een buurt met gemengde economische functies, waar gewoond en gewerkt wordt, met goede voorzieningen. Het Oosten doet meer dan het verhuren van woningen. Zij richt zich ook op de leefbaarheid van buurten door een gebiedsgerichte aanpak en door samenwerking en overleg met huurders, scholen en zorginstellingen.

Over Het Oosten
Woningcorporatie Het Oosten is een vooruitstrevende woningcorporatie in Amsterdam met ruim 17.000 woningen, woon/werk- en bedrijfsruimten in beheer. Het Oosten speelt op de vastgoedmarkt een veelzijdige rol. We bieden woningen en bedrijfsruimten voor een brede doelgroep, in alle prijsklassen. Maar onze blik reikt verder dan onze woningen. Juist kijken we ook naar de kwaliteit van de woon/leefomgeving van onze huurders en hun medebewoners in onze buurten en wijken in de stad.

Noot: De 'trein' bevat de voorraad woningen die de corporatie nodig heeft voor het vervullen van haar sociale doelstelling. Elk jaar voegt de corporatie woningen aan haar voorraad toe en elk jaar stoot zij ook af. Zo blijft de voorraad op peil.

/////// E I N D E P E R S B E R I C H T ///////

Noot voor de redactie/