NEN


Norm voor vaste trappen herzien

vrijdag 25 april 2008, 14:57

Onlangs heeft NEN de herziene norm NEN 3509 voor vaste trappen in gebouwen gepubliceerd. Deze norm bestaat op dit moment uit twee delen: 'Deel 1: Algemeen' en 'Deel 2: Woningen en woongebouwen'.

De norm NEN 3509 uit 1998 was inhoudelijk aangepast aan het Bouwbesluit 1992 en bevatte ook enkele aanvullende eisen en verduidelijkingen, onder andere met betrekking tot de gebruiksveiligheid van de trap voor minder valide personen. Omdat het Bouwbesluit 2003 op het gebied van trappen was veranderd en de norm uit 1998 daarmee niet in overeenstemming was, is NEN 3509 in december 2003 ingetrokken.

Aangezien er in de praktijk toch duidelijk behoefte bleef aan een dergelijke norm, werd besloten deze norm aan te passen aan het (opnieuw) gewijzigde Bouwbesluit. In 2005 werd dan ook een normcommissie 'Trappen in gebouwen' opgericht, waarin fabrikanten van houten, stalen en betonnen trappen deelnemen, maar ook een ambtenaar bouw- en woningtoezicht, een architect en een aannemer.

De commissie heeft besloten vaste trappen in meer gebruiksfuncties dan alleen woningen en woongebouwen te behandelen. De norm is daartoe opgedeeld in een aantal delen. NEN 3509-1 behandelt het algemene gedeelte, inclusief termen, definities en bepalingsmethoden. De delen 2 en verder behandelen steeds de specifieke eisen voor een gebruiksfunctie en zijn bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met NEN 3509-1. Deel 3 zal gaan over trappen in alle overige bouwwerken, waarbij buitentrappen in bouwwerken die geen gebouw zijn, zijn uitgesloten. Deel 1 en de bepalingen bij de betreffende gebruiksfunctie formuleren de eisen aan vaste trappen, om zowel de producent van trappen, als de opdrachtgever, architect, aannemer en overheid tegemoet te komen bij het ontwerpen, situeren, plaatsen en beoordelen van een goed betreedbare trap.

Als u geĂŻnteresseerd bent in deelname in de normcommissie, dan bent u van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de secretaris, Taco van den Broek.

Meer informatie: ir. T.J. van den Broek , telefoon (015) 269 01 64, e-mail: taco.vandenbroek@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 3509-1:2008 nl (Norm) NEN 3509-2:2008 nl (Norm) NEN Bouwmail (Publicatie)