Ingezonden persbericht


Alkmaar, 16 april 2008

P E R S B E R I C H T

INTERNATIONALE BAANWEDSTRIJDEN IN SPORTPALEIS ALKMAAR

AFTRAP NOORD-HOLLANDS WIELERWEEKEND

Is de Profronde van Noord-Holland op zondag 27 april het slotstuk met zaterdag de toereditie met starts vanuit het Sportpaleis; vrijdagavond 25 april begint het Noord-Hollands Wielerweekend met spectaculaire internationale baanwedstrijden in Sportpaleis Alkmaar.

Grote Sprintprijs

Hoofdmoot van deze wieleravond is de Grote Sprintprijs met onder andere wereldkampioen TEUN MULDER aan de start. In diverse onderdelen, zoals een 200 meter tijdrit, een sprint, een scratch en een keirin zal hij zich meten met de internationale tegenstand. Toezeggingen uit Duitsland en Groot Brittanië zijn al binnen om naar Alkmaar te komen. Waarschijnlijk komt onder andere meervoudig wereldkampioen Maximilian Levi aan de start. Pas enkele dagen vooraf komt hierover meer duidelijkheid. Het definitieve deelnemersveld wordt enkele dagen voor de wedstrijd pas bekend.

Motoren in de baan

Ook zullen acht internationale stayercombinaties van start gaan om over 2 manches uit te maken wie als sterkste uit de strijd komt. Onder andere Europees kampioen Timo Scholz, Jan Eric Schwarzer (regerend Duits kampioen), Mario Vonhof (tweede bij het laatst gehouden EK) komen namens Duitsland aan de start. Voor Nederland komen aan de start Raymond Rol (Alkmaar, vierde op het EK), Tim van der Zanden (Den Haag), Patrick Besteman (Heerhugowaard) en Klaas van 't Veer (Assendelft) debutant in een internationale wedstrijd en vervanger van nationaal kampioen Reinier Honig die in Spanje rijdt.

Hoewel Nederland niet op volle sterkte kan aantreden kan het een boeiende strijd worden. Scholz startte vier maal in Alkmaar en werd vier maal eerste. Toen hij vorig jaar Europees kampioen werd zei hij terecht "Alkmaar heeft mij geluk gebracht". Vonhof vindt Alkmaar een moeilijke baan, maar aan zijn tweede plek op het EK is dat niet te zien. Schwarzer vond zijn vijfde plaats in Alkmaar niet voldoende. Alkmaarder Rol wil nog wel eens laten zien dat hij bij het EK terecht vierde werd en misschien een nog betere plaats verdiend. Van der Zanden kampte in het laatst gehouden NK met een opkomende longontsteking en miste hierdoor het EK. Besteman heeft zich binnen twee jaar ontpopt als een stayer. Het zal niet meer lang duren en hij zal het podium bestijgen op een NK. Debutant Van 't Veer hoopt te laten zien dat hij het stayeren steeds beter beheerst.

WK medailles

Traditiegetrouw in de eerste wedstrijd na de wereldkampioenschappen krijgen de aanwezige medaillewinnaars een welverdiende huldiging. De renners uit de nationale baanselectie hebben het hele jaar zonder publiek in het Sportpaleis getraind. Nu willen ze zich in een volle sportarena met publiek laten zien. Wie er aanwezig zullen zijn is nog niet bekend omdat de renners direct na de WK door zijn gegaan met hun voorbereiding op weg naar de Olympische Spelen in augustus in Peking.

Spanning is er wel voor de organisatie want hier worden toch de faciliteiten geboden op basis waarvan zij hun en haar prestaties neerzetten. Het Sportpaleis is het thuishonk van de WK- en Olympische deelnemers, maar natuurlijk ook alle andere renners en rensters, en niet te vergeten de breedtesport. Dat de faciliteiten in Alkmaar prima zijn uitte zich in drie gouden medailles op de WK in Manchester.

Publiekaccommodatie

Niet alleen sporters komen graag naar Alkmaar, ook het publiek weet dat het altijd welkom is. Sportpaleis Alkmaar is een echte publieksaccommodatie. Vanaf de ruim 800 zitplaatsen zijn de wedstrijden perfect te volgen. Er is prima zicht op de baan en in de behaaglijk verwarmde hal worden de wedstrijden enthousiast verslagen door top-speaker Jack Borsjes uit Schermerhorn. Bovendien worden op het scorebord de rangen en standen volledig vermeld.

De catering is in de vertrouwde handen van de familie Oudes van Horeca Sportpaleis. Niet alleen voor en na de wedstrijd zijn zij in touw, het publiek kan tijdens de wedstrijden terecht bij de barren langs de baan voor een hapje en een drankje. Zo hoeft niemand een moment van de wedstrijd te missen.

Deze wedstrijden zijn de laatste van een druk seizoen 2007/2008. Het seizoen begon al in september met de Nederlandse Kampioenschappen stayeren. Dit was de aanloop naar de Europese kampioenschappen van oktober. Dit EK werd zo'n succes dat het bestuur van het Sportpaleis nu bezig is om komend najaar het EK weer in Alkmaar te laten verrijden.

In december werden dan nog de Nederlandse Kampioenschappen verreden, ook al zo'n succes. Bovendien waren er elke dinsdagavond de populaires met in de koppelomniums regelmatig bekende toprenners zoals Peter Schep, Wim Stroetinga, Levi Heimans en Jens Mouris. Toprenners weten de weg naar Alkmaar dus wel te vinden.

De organisatoren van het Sportpaleis hebben het niet alleen druk met baanwielrennen. In de multifunctionele accommodatie worden ook de sportvloer binnen de wielerbaan en het MTB-parcours ronden het complex druk gebruikt. Wekelijks komen er vele honderden sporters binnen de poorten. Daarnaast zijn er regelmatig, veelal in samenwerking met externe organisatoren, beurzen, markten en bedrijfsfeesten. De maandelijkse rommelmarkt in samenwerking met stichting rommelmarkten Egmond, trekt meer dan tweeduizend bezoekers per keer. Al met al dus een drukte van belang.

Wedstrijdgegevens 25 april:

Opening Noord-Hollands Wielerweekend: Baanwedstrijden Sportpaleis Alkmaar.

De aanvang van de wedstrijden is om 19.30 uur. De toegang bedraagt ¤ 7,50 per persoon; kinderen t/m 14 jaar ¤ 2,50. Voorverkoop is dagelijks tijdens kantooruren in het kantoor van Sportpaleis en 's avonds in de kantine van Horeca Sportpaleis. Gegevens over definitieve deelnemers en het wedstrijdprogramma worden in de week voor de wedstrijd gepubliceerd op de website van het Sportpaleis.

Informatie over Sportpaleis Alkmaar staat op www.sportpaleis-alkmaar.nl

Telefonisch bereikbaar op 072-5155222.

Het Sportpaleis Alkmaar is gelegen aan de Terborchlaan 200 te Alkmaar en uitstekend bereikbaar aan de Ring Alkmaar afslag Egmond. Reizigers die met openbaar vervoer komen nemen vanaf station Alkmaar bus 165 naar Egmond en stappen uit bij halte Sportpark de Meent.


---

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht