ProRail

Persbericht

16-04-2008

Geen treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg

In opdracht van ProRail gaan aannemer VolkerRail en asbestsaneerder Hein Heun van 27 april tot en met 30 april het door asbest besmette spoor in Vroomshoop schoonmaken en voorzien van nieuw ballastgrind. De werkzaamheden vinden zowel overdag als âs nachts plaats. Van zondagavond 27 april 23:00 uur tot en met woensdagochtend 30 april 07:00 uur is hierdoor geen treinverkeer mogelijk tussen Almelo en Mariënberg en worden bussen ingezet.
Als gevolg van de brand bij Auba Kunstof Recycling en de naastgelegen voormalige tennishal in Vroomshoop is afgelopen januari het spoor ter hoogte van station Vroomshoop besmet geraakt met asbest. Om het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg zo spoedig mogelijk weer op gang te krijgen heeft ProRail destijds besloten om tijdelijke maatregelen te treffen. Het getroffen gedeelte is afgedekt met doek met daarop ballastgrind. Hierdoor werd verdere verspreiding van asbestdeeltjes voorkomen.

Aanpak werkzaamheden

Om het spoor geheel vrij te maken van asbest, gaan de aannemer en asbestsaneerder eerst de tijdelijke maatregel verwijderen. De bermen en dwarsliggers worden schoongeschraapt en het vuile ballastgrind opgezogen met speciale zuigmachines. De werkzaamheden en de afvoer van het asbesthoudende materiaal vinden plaats volgens de geldende asbestwetgeving. De aannemer brengt een nieuwe laag ballastgrind aan en brengt het spoor op hoogte waardoor het spoor weer hersteld is. Bij de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van (zuig)machines, diverse werktreinen en (rail)kranen. Ook zet de aannemer werkverlichting en aggregaten in.
ProRail heeft omwonenden van het spoor inmiddels schriftelijk geïnformeerd over de werkzaamheden en de eventuele hinder die zij daarvan kunnen ondervinden.
De voorbereidende werkzaamheden starten in de week van 21 april en tot 9 mei is de aannemer bezig met afrondende werkzaamheden, zoals het opruimen van het werkterrein.

Gevolgen voor het treinverkeer

Van zondagavond 27 april 23:00 uur tot en met woensdagochtend 30 april 07:00 uur is treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg niet mogelijk. Syntus/ Connexxion zet bussen in. Reizigers kunnen voor exacte informatie over de gevolgen voor hun reis www.connexxion.nl raadplegen of bellen met 0900-9292 (⬠0,70 per minuut). Ook NOS Teletekst pagina 754 geeft actuele informatie.