18/04/2008 10:53

Fabian Art Galerie

De nieuwe carrière van een kunstenaar:
27 april: Fabian "part 2": Fabian-Art

De afgelopen jaren heeft Fabian een stabiele naam opgebouwd als beeldend kunstenaar. Het afgelopen jaar was het ogenschijnlijk stil rond hem. Fabian werkte aan een nieuwe, meer eigen stijl. Deze stijl, Fabian-Art, presenteert hij op zondag 27 april in het Fabian-Art Centre in Avenhorn. Hij presenteert een nieuwe Fabian, zonder zijn verleden te verloochenen.

Fabian (1967, Amsterdam) werd in eerste instantie geinspireerd door zijn vader, kunstenaar Willem Cerneus. Hij is onder meer bekend van het Corus dwangarbeidersmonument. Thuis maakte hij sculpturen en beelden van oud ijzer en andere metalen. Het waren motoren, muzikanten en meer. Hij werkte met een plasmasnijder, decoreerde met tandwielen en draadstaal. Zijn werken werden geëxposeerd in onder andere het Cobramuseum en vonden hun weg naar bekende en onbekende Nederlanders.

Herman Brood

Fabians expressiviteit bleef ook collega's niet onopgemerkt. Niemand minder dan Herman Brood stapte zijn studio binnen. Hij genoot van Fabians creativiteit en bracht hem fijne kneepjes bij. De samenwerking werd harmonieuzer, bijvoorbeeld in de zogenaamde Herman Brood Trofee. Fabian vervaardigde telkens een kunstwerk uit oud ijzer, dat Herman vervolgens beschilderde. Vervolgens werden ze uitgereikt aan speciale Nederlanders als Pistolen Paultje, Willibrord Frequin, Hans Dulfer en Jules Deelder. Herman bracht Fabian ook de finesses van het kunstschildervak bij. Talloze doeken maakten zij samen, waarbij Fabian aanvankelijk vaak de achtergrond schilderde. In 1999 verzorgden ze samen de complete inrichting van het eerste Herman Brood-café: "Go Ape". Ze stichtten samen een atelier, waarin het duo werkte tot het plotselinge overlijden van Herman in juli 2001. Ooit sprak Herman tot Fabian: "Je bent een zeer getalenteerd kunstenaar. Jij kunt de traditie voortzetten, als je durft!"

Espen Greger Hagen

Bij Herman Brood ontmoette Fabian ook Espen Greger Hagen (1964, Trondheim), een Noors kunstenaar die opgroeide in Tanzania en in Amsterdam beeldhouwen en schilderen studeerde. Ook hij werkte sinds medio jaren '90 nauw samen met Herman Brood en maakte samen met Brood vele werken. Hij werd vaak beschouwd als de opvolger van Herman. Hij overleed echter onverwacht aan een hartstilstand op donderdag 10 april 2008. Fabian had hem als eregast uitgenodigd op de presentatie van zijn nieuwe werk op 27 april. "Herman, Espen en ik waren een drie-eenheid." Ter nagedachtenis werkt Fabian nu aan een sculptuur, die op 27 april wordt onthuld en wordt opgedragen aan Espen Greger Hagen.

Fabian-Art

Fabian presenteert zijn Fabian-Art, de nieuwe magische wereld van Fabian. De kunstenaar heeft niet stil gezeten en een grote nieuwe collectie vervaardigd. Ze worden gepresenteerd in het nieuwe atelier, in een historisch pand op een prachtige locatie in Avenhorn. Fabian-Art is kleurrijk, vrolijk en fantasierijk. Elk werk is aanleiding tot vele ontdekkingen. Fabian-Art is uniek en "typisch Fabian".

Echtheidsgarantie

Net zo uniek als Fabians werk is de echtheids-garantie. Elk doek wordt voorzien van een origineel lakzegel, met ringzegelafdruk en een DNA-profiel dat onzichtbaar wordt aangebracht en niet te verwijderen is. Ook gaat elk werk vergezeld van een uniek certificaat van echtheid. In het verleden werkte Fabian ook in opdracht, onder andere voor de tv-programma's Idols, Lijn 4 en Aperativo. Werken in opdracht behoort ook in de nieuwe Fabian-Art tot de mogelijkheden.





http://www.fabian-art.nl/