Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Maart

Prins Constantijn reikt 27 april 2008 prijs World Press Photo 2007 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt zondag 27 april in Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2007 uit.

Amerikaanse soldaat rust uit bij een bunker, Korengal vallei, Afghanistan, 16 september © Tim Hetherington, UK, for Vanity Fair Vergroten
De beste persfoto van vorig jaar is volgens de internationale jury gemaakt door de Britse fotograaf Tim Hetherington. De foto toont een Amerikaanse soldaat die uitgeput achterover leunt in een bunker in Afghanistan.

Tim Hetherington ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een nieuwe camera. De winnende foto stond in een reportage die Hetherington maakte in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

In totaal zonden 5019 fotografen uit 125 landen werk in voor de 51ste editie van World Press Photo. De jury deelde in tien categorieën prijzen uit. Van 29 april tot en met 22 juni toont de Amsterdamse Oude Kerk een selectie van het werk van de winnaars. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

De Prins is sinds begin dit jaar beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en promoot internationaal het werk van professionele persfotografen en zet zich in meer algemene zin in voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op dit gebied.

31 maart 2008

* © RVD