Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 23 april 2008

Website brengt joodse werkkampen in beeld

Overlevenden Ies Jacobs en David Vos lichten toe

Vanaf zondag 27 april aanstaande wordt de geschiedenis van de joodse werkkampen toegankelijk gemaakt via het internet door het openstellen van een nieuwe website. Tijdens een speciale bijeenkomst in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zullen onderduikoverlevende Ies Jacobs en kampoverlevende David Vos over de periode in de werkkampen vertellen en de website www.joodsewerkkampen.nl officieel online zetten. Schrijver Niek van der Oord en directeur Dirk Mulder geven een toelichting. De aanvangstijd is 14.00 uur.

Duizenden joodse mannen zijn van januari tot en met oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in tientallen kampen, gelegen in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland. De meeste van deze joodse werkkampen, het voorportaal van kamp Westerbork, zijn in de vergetelheid geraakt en verdwenen. De nieuwe website www.joodsewerkkampen.nl moet die geschiedenis tot leven brengen. Van alle joodse werkkampen zijn korte beschrijvingen opgenomen, geïllustreerd met historische foto's en documenten. Ook recente afbeeldingen van de sporen maken er deel van uit.

Onderduikoverlevende Ies Jacobs (1918) verblijft vanaf februari 1942 een aantal maanden als dwangarbeider in kamp De Kremboong, niet ver van Hoogeveen. Hij moet heide ontginnen, samen met een groot aantal andere mannen. Zijn ervaringen in het kamp legt hij vast in cartoons, die hij aan zijn vriendin Hetty stuurt. Ies Jacobs weet uiteindelijk te ontsnappen en door onderduiken de oorlog te overleven. Zijn ervaringen zijn vastgelegd in het boek Overleven een kunst.

Kampoverlevende David Vos (1923) verblijft eveneens in 1942 enkele maanden in werkkamp Ybenheer. Hij moet spitten en turfsteken in het Fochtelooërveen. Daarnaast werkt hij mee aan het aanleggen van zandpaden, het opschonen van slootkanten en het rooien van aardappelen bij de boer. In de nacht van 2 op 3 oktober wordt hij naar kamp Westerbork overgebracht en enkele dagen later naar het vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Hij weet deze hel te overleven.

De aangrijpende verhalen van twee bijzondere mensen en de lancering van een website op zondag 27 april om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het bijwonen van dit programma is inbegrepen bij de toegangsprijs van het museum.
---



Ingezonden persbericht