Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

63e internationale Ronde van Noord-Holland

Zondag 27 april 2008

Veel buitenlanders in Ronde van Noord-Holland

De 63e internationale Ronde van Noord-Holland heeft dit jaar een opvallend groot aantal buitenlandse ploegen aan de start. Niet minder dan elf van de achttien deelnemende teams komen uit het buitenland. Ingedeeld in UCI categorie 1.1, de één na hoogste categorie, en meetellend voor de Europe Tour is de wedstrijd dus vooral in trek bij de teams die net onder de hoogste Protour-status bivakkeren.

De Ronde, die gehouden wordt op zondag 27 april, is het hoogtepunt van het Noord-Hollands Wielerweekeinde, dat vrijdag 25 april begint met een internationale baanwedstrijd in het Sportpaleis Alkmaar. Met als blikvanger wereldkampioen Teun Mulder is er een groot sprinttoernooi met als omlijsting wedstrijden voor elite-mannen en vrouwen en als uitsmijter een internationale stayerwedstrijd.

De Ronde van Noord-Holland, vorig jaar gewonnen door Kenny van Hummel, gaat over 211 kilometer met start en finish op de Beatrixbrug in Zaandam. De route wijkt iets af van voorgaande jaren maar gaat in grote lijnen weer vanaf Zaandam via Alkmaar naar Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Purmerend weer terug naar Zaandam. De start in Zaandam is om 12.01 uur, de eerste doorkomst op de finish wordt verwacht rond 16.30. Vervolgens is er nog een plaatselijke ronde van elf kilometer zodat de finish omstreeks 16.45 uur zal zijn.

Alhoewel het complete deelnemersveld nog niet volledig bekend is, mag worden uitgegaan van deelname van minimaal twee oud-winnaars, Kenny van Hummel en Stefan van Dijk. Laatstgenoemde wist de Ronde zelfs twee keer te winnen en is gezien zijn huidige vorm (tweede in de Ronde van Drenthe op 12 april) een groot kanshebber. Verdere Nederlandse kanshebbers zijn Bobbie Traksel (vorig jaar tweede achter Van Hummel) en mogelijk Matthé Pronk, Jens Mouris of Max van Heeswijk, die uitkomt voor het Belgische team van Willems-Verandes. Tot de Nederlandse deelnemers behoren verder o.a. Ricardo van de Velde en Boy van Poppel, zonen van ex-profs Johan van de Velde en Jean-Paul van Poppel, die deel uitmaken van het Rabo-team.

Drie buitenlandse teams komen uit Duitsland (Milram continental, Team Sparkasse en Team 3C Gruppe). Uit Luxemburg komt Apiflo Vacances Differdange, uit Zwitserland Atlas-Römers Hausbackerei en uit Tsjechië PSK Whirlpool. Bijzonder internationaal is ook het team Cyclingnews.com-Jako. Deze ploeg staat onder leiding van ex-prof Nico Mattan, heeft een Australische licentie en telt leden uit zeven verschillende landen. Verder is België sterk vertegenwoordigd met de teams van Landbouwkrediet (o.a. Tom Steels), Mitsubishi-Jartazi, Cycle-Collstrop (Matthé Pronk) het team Willems-Verandas met o.a. Max van Heeswijk.

Van Nederlandse zijde bestaat de deelname uit de ploegen Skil-Shimano, Rabo continental, KrolstonE, Jo Piels, P3 Transfer (met o.a. DTS-ers Reinier Honig en Wim Botman), Van Vliet-EHB en de nationale baanselectie.

Onderweg worden negen tussensprints verreden in achtereenvolgens Alkmaar (Kanaalkade en Munnikenweg), Medemblik (Nieuwstraat), Enkhuizen (drie keer op de Paktuinen), Hoorn (Gedempe Turfhaven), Purmerend (Nieuwstraat) en bij de eerste doorkomst in Zaandam op de Peperstraat. Na die eerste doorkomst volgt nog een plaatselijke ronde van zo'n tien kilometer. De finish wordt, afhankelijk van de snelheid van de renners, tussen 16.30 en 17.15 uur verwacht.

In samenwerking met diverse gemeentebesturen zijn er in de doorkomstplaatsen tal van activiteiten. In Enkhuizen is er opnieuw een groot sprinttoernooi, o.a. met Teun Mulder, dat vorig jaar duizenden bezoekers trok. Als extraatje rijdt de karavaan nu twee plaatselijke omlopen door Enkhuizen.

Tot het Noord-Hollands wielerweekeinde, dat dit jaar haar eerste lustrum viert, behoort op zaterdag 26 april ook een toertocht. Deze toerversie van de Ronde van Noord-Holland wordt voor de 36e keer gehouden en vertrekt vanuit Oostzaan en Alkmaar. Naar verwachting doen hier zo'n vijf- tot zevenduizend recreanten aan mee.

Het laatste weekeinde van april is dus met recht een Wielerweekeinde bij uitstek.