Provincie Antwerpen


Provincie promoot technische richting lasser met lasdemonstratie in duiktank met 11.000 liter water

Opendeur PTS Boom zondag 27 april van 10 tot 17 uur


----------
De Provinciale Technische Scholen van Boom houden zondag opendeur. Maar niet zomaar een opendeur, de provincie Antwerpen is er rotsvast van overtuigd dat zij jongeren kan warm maken voor technische opleidingen. Een beroepentocht, het aanwezige jeugdbrandweerkorps, de jubileumtentoonstelling rond de internationale afdeling muziekinstrumentenbouw én ondermeer een demonstratie onderwaterlassen, toont de uitdagingen waar professionele technici vandaag met bezig zijn. De studenten tonen hun Geïntegreerde Proeven met o.a. zelfgemaakte jacuzzi's, auto's op waterstof, scheepsliften, draai-en ophaalbruggen,... Daarnaast stelt de provincie PTS+ voor, de aparte eerstegraadschool die in september van start gaat.

Met de slogan "Neem eens een duik in de PTS" zetten de Provinciale Technische Scholen van Boom op zondag 27 april de deuren open voor het grote publiek. Of misschien moeten we deze keer eerder van "sluisdeuren" spreken? Wanneer we het overweldigende aanbod bekijken, lijkt dat inderdaad beter op zijn plaats. Het centrale thema is water. In een school waar techniek en kennis hand in hand gaan mag de bezoeker zich verwachten aan heel wat technische hoogstandjes, door de leerlingen zelf gemaakt. Beroepentocht voor de jonge bezoeker
Techniek moet je vooral kunnen voelen én doen. Dat hebben ze in de PTS met de opendeurberoepentocht goed begrepen. Deze doe-activiteit leidt de jongste bezoekers en hun ouders langs de vele leslokalen en ateliers. Al doende leren ze op die manier de school kennen, ze proeven van de PTS-sfeer en op het einde van de tocht nemen ze enkele pareltjes van werkstukjes mee naar huis .

Onderwaterlassen
Maar er is meer! Veel afdelingen hebben dit jaar gewerkt rond het thema WATER: strandcabines, jacuzzi's, fonteintjes, zeep, auto's op waterstof, enzovoorts. Allemaal te ontdekken op de opendeurdag ..... Speciaal voor deze gelegenheid komt Tom Peeters, oud-leerling en onderwaterlasser met zijn team demonstraties geven in een heuse duiktank met 11.000 liter erin.

De laatstejaars stellen hun Geïntegreerde Proeven (GIP) voor. Echte juweeltjes, een aantal daarvan staan in het teken van water. Heel wat leerlingen van de eerste graad zijn bij de jeugdbrandweer. Ze zijn dan ook enorm trots dat ze het brandweerkorps in de school mogen ontvangen op de opendeurdag. Die kunnen dan 's ochtends meteen even de duiktank vullen.

PTS internationaal
De school leeft ook buiten de klaslokalen : meerdaagsen in Valencia, Parijs en Barcelona, uitwisselingsprojecten met Italië en Marokko, herinneringseducatie in Buchenwald, stages in binnen- en buitenlandse bedrijven; u komt het allemaal te weten op 27 april!

PTS+
2008 is een belangrijk jaar voor de PTS want in september gaat PTS+ van start! PTS+ staat voor een aparte eerstegraadschool. De eerste graad krijgt immers vanaf september een volledig eigen school in de school: met aparte lokalen, een eigen speelplaats én een aparte inkom. Op die manier wil de PTS de eerste jaars nog beter opvangen en de overgang van de basisschool naar het middelbaar vergemakkelijken. Er zijn nog heel wat verbouwingswerken gepland vóór september, maar op de opendeurdag kan je alvast een tip van de sluier lichten: de nieuwe speelplaats is namelijk al af en ligt er met haar felle kleuren stralend bij.

25 jaar ILSA
2008 is ook het jaar waarin ILSA, de afdeling muziekinstrumentenbouw van de PTS, haar 25-jarig jubileum viert. Wie de jubileumtentoonstelling in maart in Brussel heeft gemist, die kan dat goedmaken op de opendeurdag. Het is een van de weinige momenten dat deze unieke afdeling bezoekers toelaat in haar ateliers en uitleg verschaft over deze fijne ambacht van viool- en gitaarbouw.

Afspraak zondag 27 april van 10 tot 17 uur dus! Op de speelplaats, in de carrosserieafdeling of misschien wel in de 'drijvende' cafetaria waar u kan genieten van heerlijke waterzooi, 'water' en ander geestrijk vocht!

Praktische info
wanneer:
zondag 27 april van 10 tot 17 uur
waar:
Provinciale Technische Scholen Boom, Beukenlaan 44 bus 1, 2850 Boom Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240

Perscontact:
Karl Fret, adjunct-directeur
Provinciale Technische Scholen Boom
tel 03 880 82 04
gsm 0474 90 95 07
karl.fret@PTSboom.provant.be Foto's op hoge resolutie te verkrijgen.