Ingezonden persbericht


Persbericht, april 2008

An evening with Laurie Anderson
Laurie Anderson op Symposium on Sound

Op zondag 27 april 2008 komt Laurie Anderson naar het Symposium on Sound in Scheltema te Leiden. Een speciaal programma met en rond de Amerikaanse componiste en performer Laurie Anderson vormt op zondagavond de afsluiting van het symposium. In een publiek gesprek met John Heymans en David Toop zal zij ingaan op haar eigen werk - met name haar 'artist-in-residence'-schap bij NASA - en het thema van Symposium on Sound. Verder omvat dit programma de nodige muzikale verrassingen.

Reserveren aanbevolen want beperkt aantal plaatsen!

Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden
Datum: 27 april 2008
Tijd: 20.00u
Entree: 10.00 euro
Reserveren: 071 331 80 53 / info@veenfabriek.nl
Informatie: www.veenfabriek.nl

NADERE INFORMATIE

SYMPOSIUM ON SOUND
Op zaterdag 26 en zondag 27 april 2008 organiseert de Veenfabriek in samenwerking met de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden in Scheltema te Leiden het Symposium on Sound: een bijzondere bijeenkomst tussen wetenschappers, performers en kunstenaars. Zowel in lezingen als performances wordt de vraag gesteld naar de wederzijdse beïnvloeding tussen kunst en wetenschap, toegespitst op geluid. De Canadese kunsthistoriscus Jonathan Sterne en de Amerikaanse componist David Behrman treden als keynote speakers op. Pièce de résistence van het Symposium on Sound is de presentatie van het 18-koppige Sirene Orkest met vijf nieuwe werken, van onder meer John Butcher, Yannis Kyriakides en Martijn Padding. Daarnaast geeft de Amerikaanse componiste en performance-artiest Laurie Anderson een exclusief publiek interview over kunst en wetenschap. Bovendien opent de Britse curator en essayist David Toop de tentoonstelling On the Sensations of Sound. Deze expositie die het materiaal geluid als uitgangspunt heeft, is als onderdeel van het symposium i.s.m. De Lakenhal in Scheltema georganiseerd. Deelnemers: Carsten Nicolai, Suchan Kinoshita, James Beckett en anderen.

Laurie Anderson (1947) is een Amerikaanse experimentele performance-artieste. Ze is vooral bekend om haar multimedia installaties, maar trad ook op als beeldend kunstenaar, componist, dichter, filmmaker, zangeres, elektronische heks en muzikant. Laurie Anderson werd bekend bij een breder publiek met het nummer 'O Superman' in 1981, een van de songs uit haar grootschalige productie United States (1983). Sedertdien heeft zij een groot aantal van dergelijke producties gemaakt, soms in het verlengde van United States, zoals Mister Heartbreak (1984) en The Nerve Bible (1992-1995), soms 'spoken word performances' zoals Songs and Stories for Moby Dick (1999) en The End of the Moon (2004-2006). Veel van de verhalen en muziek zijn op cd uitgebracht. Ook maakte ze de concert film Home of the Brave (1984). Haar meest recente album heet Life on a String (2001) Als componist maakte Anderson onder andere muziek bij films van Wim Wenders en Jonathan Demme; bij dans stukken van Bill T. Jones, Trisha Brown en Molissa Fenley en componeerde zij voor het Robert LePage's theater. Daarnaast werkte ze samen met onder meer William S. Burroughs, Brian Eno, Peter Gabriel, Michel Waisvisz en - niet te vergeten - Lou Reed. Haar beeldende werk wordt gepresenteerd in toonaangevende musea over de hele wereld. In 2003 produceerde het Musée Art Contemporain van Lyon een retrospectief over haar werk, getiteld The Record of the Time: Sound in the Work of Laurie Anderson. Dit retrospectief omvatte installaties, instrumenten, objecten en audio- en videowerk. Daarbij was de viool vaak het uitgangspunt, het instrument dat, volgens haar, het dichtste staat bij de vrouwelijke menselijke stem. Laurie Anderson is een onvermoeibaar en uiterst origineel verkenner van nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunst, wetenschap en technologie. In 2002 werd zij de eerste 'artist-in-residence' bij NASA. Op basis van haar ervaringen daar ontwikkelde zij de 'spoken word performance' The End of the Moon. Meer recent werkte zij voor de World Expo 2005 in Aichi in Japan aan een film en een audio-visuele installatie, alsmede aan een programmaserie voor de Franse radio. Momenteel is zij op tournee met haar nieuwe voorstelling Homeland.

David Toop (1949) is een Engelse componist, muzikant en essayist. Hij publiceerde onder meer de inspirerende essaybundels Ocean of Sound: Aether Talk, Ambient Sound and Imaginary Worlds (1995) en Haunted Weather : Music, Silence, and Memory (2004). Verder laat hij regelmatig in het Engelse muziekperiodiek The Wire van zich horen. Zijn muzikale werk verscheen op vele cd's en de laatste daarvan is: Sound Body (2007).

John Heymans (1954) studeerde wiskunde en filosofie aan de Universiteit Twente. Hij werkte onder meer als coördinator van de stichting tART aan dezelfde universiteit. Deze stichting ontplooide activiteiten op het grensgebied van kunst, wetenschap en technologie. Sedert 2006 is hij werkzaam als de eerste Scholar on Stage, een samenwerking tussen de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden en de Veenfabriek. Naast deze activiteiten op het gebied van kunst, wetenschap en technologie werkt Heymans als stafdocent en mentor theorie aan het Dutch Art Institute, een tweede fase-opleiding beeldende kunst in Enschede. Bovendien laat hij met enige regelmaat als literair essayist van zich horen. Hij publiceerde in de afgelopen jaren onder meer monografieën over het werk van de beeldend kunstenaar en schrijver Armando, de documentaire filmmaker Cherry Duyns en de schrijver J.J. Voskuil.

-----------------------

Postbus 285
2300 AG Leiden
T +31 (0)71 3318053
F +31 (0)71 3318070

www.veenfabriek.nl


---- --