Ingezonden persbericht


Persbericht, april 2008

Officiële presentatie Sirene Orkest
Een utopie wordt werkelijkheid

Op zondag 27 april 2008 vindt de officiële première van het Sirene Orkest plaats als onderdeel van het Symposium on Sound in Scheltema te Leiden. Dit Sirene Orkest bestaat uit twaalf sirenes die door hun verschillende vorm en uitwerking zowel bas als sopraan tonen bereiken, en uit zes intonarumori. Tijdens het Symposium on Sound zal het Sirene Orkest voor het eerst in zijn voltallige bezetting optreden. Nog nooit en nergens ter wereld heeft een sirene orkest in een dergelijke vorm en hoedanigheid opgetreden. Dit komt doordat het hier niet gaat om bestaande instrumenten. De gebruikte sirenes en intonarumori zijn speciaal voor het Sirene Orkest door de Veenfabriek ontwikkeld.

Presentatie
Tijdens het Symposium on Sound zal het volledige orkest voor de allereerste keer optreden. Vooraanstaande componisten werden uitgenodigd hiervoor te schrijven. Het Sirene Orkest speelt daarom nieuw werk van: David Behrman (US), John Butcher (UK), Yannis Kyriakides (NL, UK, CY), Paul Koek en Martijn Padding (NL), ingeleid door de componisten zelf.

Lokatie: Scheltema, Marktsteeg Leiden
Datum: zondag 27 april 2008
Aanvang: 13.00u (de presentatie van het Sirene Orkest is onderdeel van het zondagmiddagprogramma van Symposium on Sound. Andere programmadelen zijn de concertante lezing van de componist David Behrman en Frances-Marie Uitti en de opening van de tentoonstelling On the Sensations of Sound door David Toop.

Nadere informatie
De ontwikkeling van het Sirene Orkest kwam tot stand in samenwerking met de wetenschapsfilosoof John Heymans (opleiding Kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden). Wat oorspronkelijk een wijsgerig onderzoek naar de doorwerking van Helmholtz' On the Sensations of Tone in de vroeg-elektronische muziek leek in te houden, kreeg met dit orkest een materiële invulling. Onder invloed van de bevindingen van Heymans werd onder auspiciën van de Veenfabriek een aantal muziekinstrumenten gereconstrueerd die teruggaan tot het werk van de negentiende-eeuwse natuurkundige Hermann von Helmholtz: de sirenes van de Nederlandse fysicus H.A. Naber en de intonarumori van de futurist Luigi Russolo.

De reconstructies van het Sirene Orkest kwamen tot stand op basis van octrooien, informatie uit museumdepots en wetenschappelijke artikelen. Hetzelfde geldt voor de reconstructies van de intonarumori. Er werden twee types sirenes ontwikkeld: één gebaseerd op reine stemming en één op gelijkzwevende stemming. Deze instrumenten, in reine en gelijkzwevende stemming, vormen samen het orkest.

De sirenes bieden een breed scale aan muzikale mogelijkheden. Er werden sirenes in verschillende vormen en maten gebouwd zodat het uiteindelijke orkest een muzikaal bereik heeft van bas tot sopraan. Voor componisten en muzikanten heeft deze combinatie een extra aantrekkingskracht doordat zij zich hiermee losmaken van de heersende muzikale conventies en de vrijheid hebben om noten te ontdekken die niet vastliggen in een notrenladder.

De sirenes worden geconstrueerd door René Bakker. Over dit proces doet hij verslag op www.renebakker.com Wessel Westerveld construeert de intonarumori.

Over Symposium on Sound
Op zaterdag 26 en zondag 27 april 2008 organiseert de Veenfabriek in samenwerking met de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden in Scheltema te Leiden het Symposium on Sound: een bijzondere bijeenkomst tussen wetenschappers, performers en kunstenaars. Zowel in lezingen als performances wordt de vraag gesteld naar de wederzijdse beïnvloeding tussen kunst en wetenschap, toegespitst op geluid. De Canadese kunsthistoriscus Jonathan Sterne en de Amerikaanse componist David Behrman treden als keynote speakers op. Pièce de résistence van het Symposium on Sound is de presentatie van het 18-koppige Sirene Orkest met vijf nieuwe werken, van onder meer John Butcher, Yannis Kyriakides en Martijn Padding. Daarnaast geeft de Amerikaanse componiste en performance-artiest Laurie Anderson een exclusief publiek interview over kunst en wetenschap. Bovendien opent de Britse curator en essayist David Toop de tentoonstelling On the Sensations of Sound. Deze expositie die het materiaal geluid als uitgangspunt heeft, is als onderdeel van het symposium i.s.m. De Lakenhal in Scheltema georganiseerd. Deelnemers: Carsten Nicolai, Suchan Kinoshita, James Beckett en anderen.

Meer info: www.veenfabriek.nl

-----------------------

Postbus 285
2300 AG Leiden
T +31 (0)71 3318053
F +31 (0)71 3318070

www.veenfabriek.nl


---- --