Politie Friesland

Politieberichten van zondag 27 april

Fryslân, 27-04-2008 o Politieberichten van zaterdag 26 april 11.00 uur t/m zondag 27 april 11.00 uur.

Heerenveen: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Bouwe van Ensstraat in de avond of nacht van vrijdag op zaterdag. Hoe men binnen is gekomen, is niet bekend. Er waren geen braaksporen. Uit de woning zijn een lcd-tv, een dvd-speler en een stereotoren gestolen. De 34-jarige bewoner deed aangifte.

Hantumhuizen: gewonde bij val met crossmotor
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op een weiland aan de Bangawei. Een 19-jarige man uit Rinsumageest was met toestemming van de eigenaar van het land aan het crossen en kwam ten val. Hij is met gezichtsletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Goutum: motorrijder gewond bij val
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Hemrikswei, waarbij een 22-jarige man uit Mantgum gewond raakte. De man reed met zijn motor over de spoorwegovergang, kwam ten val en gleed tussen enkele bomen door. Hij is met onbekend letsel en ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: snorfietser gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Voorstreek, waarbij een 21-jarige bestuurder van een snorfiets uit Leeuwarden, gewond raakte. De jongeman reed over de Voorstreek, groette enkele kennissen en zag niet de dat auto voor hem inmiddels was gestopt. Hij botste achterop deze auto, bestuurd oor een 54-jarige vrouw uit Suwald. De snorfietser is met letsel aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: hennepplantage
De politie heeft zaterdagavond een kleine hennepplantage in een woning aan de Willem de Zwijgerstraat ontmanteld. De politie kwam op het adres in verband met een andere melding. Achter een dubbele wand in de slaapkamer troffen ze een kwekerij met 51 planten aan. De planten en apparatuur zijn in beslaggenomen en vernietigd. De elektriciteit werd legaal verkregen. Tegen de bewoner, een 37-jarige man, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: portier houdt agressieve man aan
De politie heeft zaterdagnacht een 19-jarige man uit Sneek ingesloten op verdenking van vernieling en bedreiging. De verdachte had op de Kruizebroederstraat tegen de deur van een horecagelegenheid geschopt waardoor deze ontzet was geraakt, had een aantal fietsen omgeschopt en had hij een portier verbaal bedreigd. Daarop is hij door de portier aangehouden en onder controle gebracht. Die waarschuwde via
1-1-2 direct de politie, die de verdachte overnam. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang ter plaatse te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook www.112heterdaad.nl

Leeuwarden: mishandeling en drugsbezit
De politie heeft zaterdagnacht een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had volgens getuigen in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 23-jarige stadgenoot in het gezicht geslagen. De aanleiding lag in de relationele sfeer. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Op het bureau werden 20 XTC-pillen en een wikkel cocaïne in zijn zak aangetroffen. De drugs zijn in beslaggenomen en de verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Wergea: mishandeling
De politie is op zoek naar de dader van een mishandeling van een 14-jarig meisje uit Wirdum. Het meisje werd zaterdagnacht rond 01.30 uur op het terrein rond de feesttent aan de Wergeasterdyk in haar rug geschopt door een jongeman. Het meisje kwam ten val en liep verlammingsverschijnselen aan haar benen op. Ze is uiterst voorzichtig overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Dokkum: aanhouding na baldadigheid
De politie heeft zaterdagnacht een 16-jarige jongeman uit Dokkum aangehouden op verdenking van vernieling of baldadigheid. Volgens getuigen was hij op de Markt over een auto gelopen. De verdachte is overgebracht naar het bureau. Na verhoor is hij met een proces-verbaal op zak weer in vrijheid gesteld. De auto werd daarna niet meer aangetroffen. Het is onduidelijk of die ook beschadigd was.

Leeuwarden: aanhouding na geweld tegen politie
De politie heeftzondagochtend een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De man was betrokken bij een ruzie op het Ruiterskwartier ter hoogte van een
horecagelegenheid. Surveillerende politiemensen kwam tussen beide om de partijen te kalmeren. Daarop sloeg de verdachte enkele keren in de richting van een politieman, waarop hij werd aangehouden.

Weidum: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in de nacht van zaterdag op zondag in een bedrijf aan de Dekemawei. Men kwam binnen na het forceren van de voordeur. Er werd geld meegenomen. De technische recherche zal een sporenonderzoek uitvoeren. De 53-jarige eigenaar uit Weidum deed aangifte.

Beetgum: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Burgum. Hij reed met een taxi 136 km/u op Ingelumerdyk, 56 km te veel. Ook kreeg hij een proces-verbaal.

Hallum: poging straatroof
De politie stelt een onderzoek in naar de melding van een straatroof op zondag omstreeks 05.00 uur op It Pypke. Volgens een getuige stopte een kleine personenauto, sprongen er drie mannen uit die het slachtoffer, een 23-jarige man uit Hallum, om geld vroegen. Daarop werd de Hallumer geslagen. Het slachtoffer vocht terug,m waarna de daders hem smeerden. Er is slechts een vaag signalement van de daders. Het slachtoffer deed aangifte.

Heerenveen: brand in leegstaande woning
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een brand in een leegstaande woning aan de Boeier. De brand werd rond 04.30 ontdekt door een buurtbewoner. Die alarmeerde de hulpdiensten. De brandweer bluste het vuur. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag acht bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In één geval had de bestuurder zoveel gedronken, dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof een beginnend bestuurder, een 20-jarige automobilist uit Rottum. Hij reed met een taxi over de Schans met een opvallend hoge snelheid. Toen de politie hem wilde controleren, voldeed hij niet aan het stopteken en ging er vandoor. Uiteindelijk reed hij zich klem in een doodlopende straat. Hij bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 380 ug/l.